Οι Κούρδοι δεν μπορούν να ανεχθούν τους Ισλαμιστές


Κούρδισσες αντάρτισες της Λαϊκής Άμυνας σε ένα σπίτι στην Σεΐχ Μακσούντ, περιοχή του Χαλεπίου, στη Συρία.

Οκτώβριος 31, 2013.

Παρά τις διαφορές ανάμεσα στα κουρδικά κόμματα, στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν έρθει μαζί, για να αποτρέψουν τη διείσδυση στα εδάφη τους,  τις ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.


Οι Κούρδοι αγωνιστές της Συρίας, κατάφεραν, την περασμένη Κυριακή, να τους σταματήσουν στο σημείο διέλευσης Yaaroubiyeh, ένα στρατηγικό μέρος στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι άραβες αναλυτές λένε ότι οι Κούρδοι αρνούνται να προσφέρουν εύφορο έδαφος στις ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες.

Τα κουρδικά κόμματα στη Συρία και το Ιράκ «είναι εθνικά κόμματα» και ότι πιστεύουν «στον φιλελευθερισμό και στο κοσμικό κράτος» και δεν υπάρχει κανένας τρόπος το κουρδικό έθνος να αποδεχθεί ένα μουσουλμανικό κράτος ή να επιτρέψει να εξισλαμισθεί η περιοχή ή οι περιοχές τους», δήλωσε ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Haval Khozaei στο Αλ Αραμπίγια.

«Οι Κούρδοι, οι ίδιοι οι πολίτες, λειτουργούν όπως η αστυνομία, ερευνούν αν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο», πρόσθεσε ο Khozaei, ο οποίος έχει την έδρα του στην ημι-αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η καταπολέμηση των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, έτυχε θερμής υποδοχής από τους Άραβες στην πόλη Ρας αλ Άιν, όπου υπάρχει μεικτός πληθυσμός. Οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας (YPG) εξεδίωξαν τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τον περασμένο μήνα.

Στο γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν, η κουρδική κυβέρνηση έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας μετά  την ανάληψη της ευθύνης από την αλ Κάιντα για μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι στο Αρμπίλ το Σεπτέμβριο.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ‘δεν θα διστάσει να επέμβει εναντίον τρομοκρατικών και εγκληματικών ομάδων σε οποιαδήποτε τόπο», συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Συρίας, «καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τους Κούρδους», είπε.

Ο Κούρδος δημοσιογράφος, Αμπντουραχμάν Μπάσα, είπε ότι «η σταθερότητα στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ένα κύριο στοιχείο για να έρθουν διεθνείς επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών πετρελαίου».

--

al Arabiya




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr