Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν Λίβυους στη Βουλγαρία


«Σχέδιο για την ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων της Λιβύης κατά της τρομοκρατίας»

Νοέμβριος 18, 2013.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν έναν σημαντικό αριθμό, από 5000 έως 7000 στελέχη των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας και των λιβυκών ειδικών δυνάμεων για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας, μικρές ομάδες εκπροσώπων των ειδικών δυνάμεων της Λιβύης θα εκπαιδεύονται , εκ περιτροπής, κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών, στη Βουλγαρία.

Σε σχετικό φόρουμ για την Άμυνα,  που έλαβε χώρα το Σάββατο στη Καλιφόρνια, αναφέρθηκε ότι στο σχεδιασμό αυτόν θα πρέπει να διευκρινισθούν αρκετές λεπτομέρειες, πριν δρομολογηθεί ο σχεδιασμός.

Ανώτερος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν παράμετροι ορισμένων κινδύνων κατά την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, λόγω του ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ελέγχου τους από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.

«Υπάρχει ο κίνδυνος, ότι ορισμένα άτομα,  που θα εκπαιδευθούν, ίσως να μην έχουν τα κατάλληλα εχέγγυα. Τελικά, όμως, αυτή είναι η κατάλληλη λύση που μπορούμε να βρούμε για την εκπαίδευσή τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν  τα προβλήματά τους», είπε η πηγή.

Τον Σεπτέμβριο, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Άγγελος Ναϊντένοφ, είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, προτίθενται να εκπαιδεύσουν δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης στη χώρα για ένα διάστημα έως 8 ετών.

Η Βουλγαρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται στο βουλγαρικό έδαφος το  στρατόπεδο «Νόβο Σέλο» καθώς και τα αεροδρόμια ‘Γκράφ Ιγκνατίεφ» και «Μπέζμερ».

Η αστάθεια στη Λιβύη και το αδύναμο του ελέγχου των συνόρων διαταράσσει τις γειτονικές χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει περισσότερη βοήθεια στη Λιβύη και να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη της εξάπλωσης του  ισλαμικού εξτρεμισμού πέραν των συνόρων της.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr