Επίσκεψη πρωθυπουργού Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι- μετά από 10 χρόνια




Δεκέμβριος 10, 2013.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, έγινε δεκτός στο Βελιγράδι με κρατική τελετή. Απαιτήθηκαν δέκα χρόνια για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Παρά το γεγονός ότι τα δύο έθνη θεωρούνται αδελφικά, το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2006 από την Γιουγκοσλαβία και έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν μειωθεί σημαντικά.

Τώρα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Βελιγράδι, εκτιμάται ότι ο χρόνος λειτούργησε για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που μετά από πολλά χρόνια ο κ. Τζουκάνοβιτς είναι εδώ στο Βελιγράδι, ως πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου. Η Σερβία επιθυμεί στενότερες σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Μας συνδέουν πολλά πράγματα, οι  κοινές μας παραδόσεις, θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Συμφωνώ ότι οι δημόσιες σχέσεις αναδύονται μέσα από τα  προβλήματα που υπήρξαν, λόγω των συνθηκών που περάσαμε ως κράτη σε αυτήν την περιοχή. Προσπαθούμε, τώρα, να δείξουμε  ωριμότητα σε σχέση με αυτό που λέμε ως ιστορική κληρονομιά μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου», είπε ο Τζουκάνοβιτς.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, είχανε μια κρατική ένωση, η οποία έληξε με δημοψήφισμα, αν και είχαν μια μακρά κοινή ιστορία και αδελφικούς δεσμούς.
Ο Τζουκάνοβιτς, στο παρελθόν, είχε συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της Σερβίας δεν ήταν πολύ θετική για τη χώρα του και άρχισε να απομακρύνεται βαθμηδόν.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr