Το Κοσσυφοπέδιο θα αποφασίσει εάν δημιουργήσει δικό του στρατό


Μάρτιος 3, 2014.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (FSK) στην τρέχουσα μορφή, η οποία δεν περιλαμβάνει μονάδες μάχιμων μονάδων, αναφέρει το πρακτορείο Τανγιουγκ επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών.


«Το ΝΑΤΟ δεν αποφασίζει για τη δομή, την εντολή και την αποστολή της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Tanjug , που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του και πρόσθεσε « αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου».

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα μετατρέψουν τις FSK σε συμβατικό στρατό, είπε η πηγή του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι οι FSK σύντομα θα μετονομαστούν σε Ένοπλες Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου,  δηλαδή σε τακτικό στρατό που θα έχει την πλήρη στήριξη του ΝΑΤΟ.

Οι σημερινές FSK αποτελούνται από 2.500 τακτικά μέλη και 800 εθελοντικά και έχουν αρμοδιότητα στην πολιτική προστασία και βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών για στοιχειώδη βοήθεια προς τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο Αχτισάαρι, το οποίο υιοθετήθηκε από το Κοσσυφοπέδιο, τα μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, μπορούν να φέρουν μόνο ελαφρύ οπλισμό.

Ο  αρμόδιος υπουργός της δύναμης αυτής, ο Αγκίμ Τσέκου, ανέφερε ότι σύντομα θα μετατραπεί σε συμβατικό στρατό με όλα τα χαρακτηριστικά που τον συνθέτουν, σημειώνει η «Κόχα Ντιτόρε».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr