Κροατία: Υπάρχουν 70 χιλιάδες νάρκες ενεργές από τον πόλεμο του ‘90


Απρίλιος 5, 2014.

Ζάγκρεμπ.

Στο έδαφος της Κροατίας δεν έχουν ακόμη αδρανοποιηθεί περίπου 70 χιλιάδες νάρκες πεζών και αντιαρματικών, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης της Κροατίας, σε διάφορα ναρκοπέδια  στη χώρα.


Η έκθεση υπενθυμίζει ότι το 1991, επλήγησαν σε όλη τη χώρα από εκρήξεις ναρκών 1978 άτομα, από τα οποία τα 511 πέθαναν ακαριαία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ναρκοπεδίων είναι καταγεγραμμένος  σε περιοχές όπου υπήρχε έντονη στρατιωτική δράση, στα σύνορα με την Σλοβενία.

«Υπάρχουν 610 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε περιοχές οι οποίες είναι ύποπτες. Αυτά εκτείνοναι σε 12 νομούς και σε 89 πόλεις και δήμους της Κροατίας. Στις περιοχές αυτές κατοικεί σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας», σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το βουλγαρικό Φόκους.
--
( Σημ.   Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την 60η Σύνοδο, του Δεκεμβρίου του 2005, ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη δράση κατά των ναρκών, και καθορίστηκε η 4η Απριλίου, ως Ημέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους από τις νάρκες και την παροχή βοήθειας σε δράση κατά των ναρκών.)
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr