Βουλγαρία και Σκόπια πρώτη φορά γιορτάζουν μαζί Κύριλλο και Μεθόδιο


Μάιος 1, 2014.

Το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων και η Βουλγαρία, για πρώτη φορά θα εορτάσουν από κοινού την ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.


Στις 11 Μαΐου θα μεταβεί στη Σόφια αντιπροσωπεία από τα Σκόπια με τον επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων,  Στεφάν,  μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας και Τεχνών, Βλάντο Μαμπόφσκι, όπως σημειώνει το βουλγαρικό ‘Φόκους’, επικαλούμενο το σλαβικό ‘Κάπιταλ’.

Το αίτημα για κοινό εορτασμό εστάλη από τον Βούλγαρο πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών, ακαδημαϊκό Στέφαν Βοντενιτσάροφ.

Ο επικεφαλής της σκοπιανής εκκλησίας, λόγω της  μη αναγνώρισης  της, δεν θα συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία «Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι», κατά την οποία θα πρωτοστατήσει ο Βούλγαρος πατριάρχης Νεόφυτος.

«Έχουμε μια κοινωνική ένωση με την Εκκλησία των Σκοπίων», ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Σε αντίθεση με την σταθερή θέση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, (έναντι αυτής των Σκοπίων),  οι Βούλγαροι ιερείς  θα συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία με τους κληρικούς από την επικράτεια των Σκοπίων», αναφέρει το δημοσίευμα.



--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr