Οι ΗΠΑ ζητούν αύξηση αμυντικού προϋπολογισμού από τις χώρες του NATO


Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες- με δικαιολογία την Ουκρανία, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

Μάιος 31, 2014.

Οι χώρες του NATO θα επανεξετάσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel.


Ωστόσο, η «ρωσική απειλή» είναι πιθανόν μια απλή δικαιολογία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μειώνουν συνεχώς τις δικές τους δαπάνες για την άμυνα, θέλουν να κάνουν τους Ευρωπαίους να «δουλεύουν σκληρά» για τις στρατιωτικές δαπάνες του NATO. Οι Ευρωπαίοι είναι μάλλον απίθανο να εγκρίνουν μια τέτοια πρόταση, σημειώνει η ρωσική ‘Βίζγκλιαντ’ και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τον Χάγκελ, οι «προκλητικές» ενέργειες της Ρωσίας «θα αναγκάσουν τις χώρες του NATO να επανεξετάσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους».
Νωρίτερα, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε επανειλημμένα ζητήσει από τους συμμάχους του NATO την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Παράλληλα με αυτές τις δηλώσεις,  η Ουάσιγκτον συνεχίζει να μειώνει σταθερά τις στρατιωτικές δαπάνες.

Τον Φεβρουάριο αναφέρθηκε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2015 προβλέπει μείωση των επίγειων δυνάμεων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1940.

Η μείωση του προϋπολογισμού και η δέσμευση του, αφορά και την πολεμική αεροπορία και το Σώμα των Πεζοναυτών.

Στα μέσα Απριλίου, το Πεντάγωνο κυκλοφόρησε μια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την αμυντική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην περίπτωση της μείωσης των δαπανών.

Τώρα ο Χάγκελ, χωρίς να αμφισβητήσει τη ‘γενική γραμμή’ του Λευκού Οίκου, προέτρεψε την ενίσχυση των ΗΠΑ και την παρουσία του NATO.

Πριν από λίγες ημέρες στην ομιλία του στη Στρατιωτική Ακαδημία στο West Point, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μια σημαντική δήλωση, που η σημασία της είναι η εξής: 

Η στρατιωτική δύναμη, δεν αποτελεί απόδειξη της ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών,  η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να βασίζεται στον στρατό για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής. Οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ και μέχρι το τέλος του έτους θα τα αποσύρουν και από το Αφγανιστάν, «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» σε μεγάλο βαθμό τον έχει αναληφθεί από την CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για την άμυνα το 2015, ενεκρίθη στις 22 Μαΐου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι αξιοσημείωτο ότι περιέχει την απαγόρευση κάθε είδους συνεργασίας με τη Ρωσία στον στρατιωτικό τομέα και στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα. Αλλά, όσον αφορά την οικονομική πλευρά, δεν υπάρχει κάτι νεότερο- οι ΗΠΑ μειώνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

«Αυτό επιβάλλει η οικονομική κατάσταση της, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό από ένα τεράστιο εθνικό χρέος», σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο διεθυντής του Κέντρου για τη Διεθνή Ασφάλεια, Αλεξέι Αρμπάτοφ, «αλλά και ακόμη με αυτές οι μειώσεις στις ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο», επεσήμανε.

Βασικός στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2014 είναι περίπου 500 δις δολάρια, ενώ για παράδειγμα η «κινεζική στρατιωτική απειλή» το περασμένο έτος είχε φθάσει τα 119 δις δολάρια.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr