Ο ΟΑΣΕ προτρέπει τη Βουλγαρία η προεκλογική εκστρατεία να γίνεται στη μητρική γλώσσα





Σεπτέμβριος 9, 2014.


Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 5ης Οκτωβρίου στη Βουλγαρία, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του νέου εκλογικού κώδικα για τυχούσες παρατυπίες, όπως,  εξαγορά ψήφων και διαφημιστικές καμπάνιες που πιθανόν θα χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους.


Αυτό δήλωσε ο πρέσβης του Οργανισμού Audrey Glover σχετικά με την πορεία της χώρας προς τις εκλογές, σύμφωνα με το  βουλγαρικό ‘Βέστι’.

Η αποστολή θα παρακολουθεί, επίσης, το έργο της εκλογικής διοίκησης και την κρατική μηχανή στη διαδικασία της προεκλογικής περιόδου, την χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης.

Ο Glover τόνισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να εξασφαλίσει μια ορθή και διαφανή καταμέτρηση της συνολικής εκλογικής διαδικασίας κατά τρόπο δίκαιο και αμερόληπτο.
Αυτή είναι η όγδοες εκλογές στη Βουλγαρία που παρακολουθούνται από τις αποστολές του ΟΑΣΕ, από το 1997. Οι παρατηρητές δραστηριοποιούνται μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συστάσεις για προεκλογική εκστρατεία στη μητρική γλώσσα

Σύμφωνα με τον Glover η αποστολή έχει επίγνωση των συνταγματικών κανόνων όσον αφορά τη διεξαγωγή της εκστρατείας στη μητρική γλώσσα.

«Κάναμε συστάσεις και οι Βούλγαροι αξιωματούχοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν εάν θα συμμορφωθούν με αυτό και αν πρέπει να προσεγγίσουν στην αλλαγή του Συντάγματος», είπε.

Το Βουλγαρικό Σύνταγμα καθορίζει ως μοναδική γλώσσα- κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, τη βουλγαρική.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr