Ουκρανία: Στρατιωτικά δικαστήρια για εκατοντάδες λιποτάκτες




Σεπτέμβριος 9, 2014.

Κίεβο.

Το γραφείο της στρατιωτικής εισαγγελίας, άνοιξε σήμερα το φάκελο «απουσιαζόντων» στρατιωτών και των λιποτακτών από τον ουκρανικό στρατό κατά διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης  με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.


Ανοίχτηκαν σήμερα, 205 υποθέσεις στρατιωτών που είτε λιποτάκτησαν είτε δεν έχουν δώσει παρουσία κατά τη διάρκεια της κλήσης τους.

Από αυτές οι 143 είναι για ‘απουσία’ και οι 62 για λιποταξία.

Η υπηρεσία Τύπου του στρατιωτικού εισαγγελέα ανέφερε ότι  στον τομέα της Κεντρικής Περιοχής της Ουκρανίας έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον  413 εγκλήματα πολέμου.

«Τα πιο διαδεδομένα εγκλήματα πολέμου είναι η «ανυπακοή» (άρθ. 402 του ποινικού κώδικα) και το ανώτατο όριο  ποινής –φυλάκισης καθορίζεται  από πέντε ως δέκα χρόνια, δεύτερο έγκλημα είναι η εγκατάλειψη της στρατιωτικής μονάδας ή του τόπου υπηρεσίας στο μέτωπο που έχει την ίδια ποινή φυλάκισης, ενώ η λιποταξία (άρθρο 408 του Π.Κ.) τιμωρείται με 12 έτη φυλάκιση και αυτήν εμπίπτουν τουλάχιστον 62 στρατιώτες.

Σύμφωνα με το ουκρανικό δημοσίευμα του Unn, τα εγκλήματα πολέμου αφορούν σε όσους στρατιώτες υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, στην υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών που δημιουργήθηκαν βάσει νόμων της Ουκρανίας λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr