Σκόπια: Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το παλιό κάστρο






Οκτώβριος 30, 2014.

Δύο πύραυλοι χτύπησαν την Τρίτη το βράδυ το κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο των Σκοπίων. Ο ένας σφηνώθηκε στην πρόσοψη του κτηρίου και ο άλλος στην οροφή του. Κανείς δεν τραυματίσθηκε, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από την κυβέρνηση δεν βρίσκονταν στο κτήριο.


Οι εκτοξεύσεις έγινα από το κάστρο – το Καλέ- και ακόμη είναι άγνωστοι οι δράστες και τα κίνητρά τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο ανατολικό τμήμα του μεγάρου της κυβέρνησης και ήταν μεγάλου διαμετρήματος»,δήλωσε ο Ίβο Κοτέβσκι, βοηθός υπουργός Δημοσίων Υποθέσεων του Υπουργείου.

Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών στη λεωφόρο «Ίλιντεν» είπαν ότι οι εκρήξεις ήταν ισχυρές.

«Ήταν αργά, μετά τις 10 το βράδυ, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ήταν μειωμένη και ήσυχη, ακούσαμε δύο δυνατούς ήχους τον ένα μετά τον άλλον», είπαν.


Οι φρουροί του κτηρίου έψαχναν να δουν τι έγινε. Μετά από ώρες εντόπισαν ανοίγματα στην πρόσοψη και στην οροφή του μεγάρου.

Το κτήριο βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση, η πρόσοψή του, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου μετατρέπεται σε στυλ μπαρόκ και την ημέρα γίνονταν εργασίες.

«Η αστυνομία έχει εντοπίσει το είδος του όπλου που έριξε δύο φορές στο κυβερνητικό μέγαρο, από πού εκτοξεύθηκε, τα πιθανά κίνητρα και οι δράστες», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουσλόβσκα.

Σήμερα η κατάσταση πήρε τους φυσιολογικούς ρυθμούς της, οι εργαζόμενοι ασχολούνται με την συνέχιση της κατασκευής του μπαρόκ στυλ της πρόσοψης του κτηρίου, ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι στο κυβερνητικό κτήριο δήλωσαν αναστατωμένοι, αλλά πιστεύουν ότι δεν απειλούνται.

Το περιστατικό συνέβη σε μια ώρα που δεν υπήρχε κυβερνητική σύσκεψη.

«Συνήθως τις ώρες αυτές, την Τρίτη,  συνεδριάζει η κυβέρνηση, αλλά κατά την ώρα της επίθεσης, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δεν ήταν παρόν στο κτήριο. Έλλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στο Βέλγιο για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του εορτασμού της επετείου των 100 ετών,  από την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλεξαντάρ Γκεοργκίεφ.




Ανεπίσημα, πάντως έγινε γνωστό ότι οι εκτοξεύσεις των πυραύλων έγιναν από φορητό εκτοξευτή M80 Zolja (φωτό)  που χρησιμοποιείται για εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων και είναι 64 χιλιοστών.
 [Η πρώτη παραγωγή είχε γίνει στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά παράγεται ακόμη από τη Σερβία και τα Σκόπια. Έχει δυνατότητα στόχου στα 1200 μέτρα].

Ωστόσο, σύμφωνα με την υπουργό του νοτιοσλαβικού κράτους, οι έρευνες συνεχίζονται για να προσδιορισθούν τα αίτια, αφού δεν ανελήφθη ευθύνη για το περιστατικό.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr