Η προχωρημένη συνεργασία Αμερικανών και Κούρδων της Συρίας ανησυχεί τους Τούρκους




Οκτώβριος 21, 2014.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ φέρεται να μάχονται μαζί με εκπαιδευμένους Κούρδους της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD και YPG κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ στη Συρία, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και προσθέτει: 


«Οι εδικές δυνάμεις των ΗΠΑ με τα πράσινα μπερέ και οι Delta Forces φέρεται να έχουν ενωθεί με τα μέλη του κουρδικής τρομοκρατικής οργάνωσης του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης-  PYD για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’ στην συνοριακή πόλη Ayn al Arab (γνωστή και ως Kobane)».

Ο Polat Can, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας του PYD, δηλαδή, οι Ομάδες Λαϊκής Άμυνας- YPG, υποστήριξε νωρίτερα ότι οι Αμερικανοί διεξήγαγαν αεροπορικές επιθέσεις ακριβείας στη Συρία με τη βοήθεια των κουρδικών μυστικών υπηρεσιών. 


Ανησυχία Άγκυρας για την προχωρημένη συνεργασία

Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές συζητήσεις (στην Άγκυρα) για το ποιος έδινε γεωγραφικές συντεταγμένες των θέσεων  των βάσεων των μαχητών του ‘ισλαμικού κράτους’ στην περιοχή της πόλης Kobanî.


Στρατιωτικές πηγές πιστεύουν ότι οι εν λόγω στόχοι σε κίνηση μπορούν να εντοπισθούν μόνο με σημάνσεις λέιζερ που αποκαλούνται Special Operations Forces Laser Acquisition Marker (SOFLAM) από το έδαφος και βομβαρδισμός με κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες και πυραύλους.

Ο στρατός των ΗΠΑ είχε αναφέρει παλαιότερα ότι χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο στο Αφγανιστάν το 2001 και κατόπιν στο Ιράκ το 2003. 


Το φάσμα των SOFLAM τοποθετείται σε ένα τρίποδο και αδύνατο να ανιχνευθεί με γυμνό μάτι, υπάρχει εμβέλεια από 200 μέτρα στα 20 χιλιόμετρα.

Τούρκος στρατιωτικός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, συνεχίζει το δημοσίευμα,  ανέφερε ότι: «Οι Αμερικανοί ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές ομάδες στην περιοχή κατά τη διάρκεια της πρώτης σήμανσης με το λέιζερ. Πιστεύω ότι οι Κούρδοι του YPG βοήθησαν σχετικά με τον εντοπισμό των θέσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε περισσότερο από αυτό», είπε.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr