Όφελος ή ζημία θα προκύψει από την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι;





Οκτώβριος 14, 2014.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, για τρίτη φορά,  μέσα σε 13 χρόνια, αλλά τώρα,  θα βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα του δυτικού κόσμου και θα παρακολουθούνται ακόμη και οι ανθρώπινες κινήσεις του.


Ο Πούτιν θα μεταβεί στο Βελιγράδι στις 16 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου, και οι δημοσιεύσεις  στην Ευρώπη θέτουν το ερώτημα εάν η επίσκεψή του, αυτή, στη Σερβία, θα έχει όφελος η ζημία για τη Ρωσία. Η ημερομηνία είναι σημαδιακή και δεν  αποτελεί, μόνο ένα μέρος, μιας εορταστικής εκδήλωσης.

Η Σερβία είναι η μόνη  από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ, η οποία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία και η Δύση αναμένει από το Βελιγράδι να επιλέξει μια σαφή θέση στην ουκρανική κρίση, δηλαδή να εγκαταλείψει την πολιτική της ισορροπίας που ακολουθεί.

Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, έχουν ένα είδος ψυχρού πολέμου με τη Μόσχα, αλλά επίσημα δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την επίσκεψη του Πούτιν στο Βελιγράδι.

Ανεπίσημα, όμως, υπάρχουν προειδοποιήσεις,  που καθορίζεται ως μια  αυξανόμενη ανησυχία της ΕΕ, για την ρωσική επιρροή όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τελευταία μάλιστα, όπως έγινε σαφές από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ,  υπάρχουν ενστάσεις για τη συμμετοχή  του σλαβικού κράτους των Σκοπίων  στο NATO.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δεν έχει ενδοιασμούς για την επίσκεψη του Πούτιν και ότι είναι υπερήφανος για τη χώρα του, στον αντιφασιστικό αγώνα και ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι η Σερβία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα.

«Αυτή είναι η Σερβία, δεν έχει ενδοιασμούς στην κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της και αυτό είναι σαφές», είπε ο Βούτσιτς και υπενθύμισε ότι ίδιες συμπεριφορές (στην εξωτερική πολιτική) παρουσιάζονται παντού, και από τις Βρυξέλλες και από την Ουάσιγκτον και από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντρ Τσεπούριν, πιστεύει ότι η επίσκεψη Πούτιν δεν θα βλάψει κανέναν.

«Η επίσκεψη δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά θα είναι έντονη. Θα υπάρξει η συναισθηματική χροιά, αλλά  πρακτικά  δεν θα υπάρξει ζημία σε κανέναν», είπε.

Ωστόσο,  σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της ΕΕ, οι Βρυξέλλες έχουν μια αυξανόμενη  ανησυχία στην διείσδυση της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια και αυτή γίνεται  αντιληπτή ως απειλή για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση  της περιοχής.
Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης έχουν έναν ανώνυμο φόβο για την άφιξη του Πούτιν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Σερβίας στη Δύση.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πριν μερικές ημέρες συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στις μεταρρυθμίσεις στη Σερβία. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το εάν η επίσκεψη του Πούτιν αποτέλεσε θέμα συζήτησης.  

 Ωστόσο η Karen Donfried,  στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου, δήλωσε ότι δεν περιμένει κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο η διεθνής κοινότητα θα ακούσει  με μεγάλη προσοχή τα μηνύματα που θα κομίσει, και σε αυτά η Ουάσιγκτον δεν είναι αδιάφορη, είπε η Donfried.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr