Σκόπια: Τέσσερα ορυχεία χρυσού και χαλκού θα ανοίξουν σύντομα




Νοέμβριος 30,  2014.

Στην ανατολική και νοτιοανατολική περιοχή του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM,  θα ανοίξουν τέσσερα ορυχεία χρυσού και χαλκού.


Αυτό ανέφερε ο Ζόραν Πάνοφ- Зоран Панов,  κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Τεχνικού Πανεπιστημίου, «Γκότσε Ντέλτσεφ» στο Στιπ και πρόσθεσε ότι το πρώτο ενδέχεται να ανοίξει στο «Καζάν Ντολ» στην περιοχή του Βαλάντοβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο ορυχείο μετά  τις μελέτες του έργου, θα είναι έτοιμο για λειτουργία την ερχόμενη άνοιξη, τα άλλα θα ανοίξουν εν ευθέτω χρόνω.

Ο Πάνοφ επεσήμανε ότι υπάρχει φόβος να μην μπορεί το κράτος να ανταποκριθεί σε αιτήματα για προσλήψεις  νέων μηχανικών. Για παράδειγμα μόνο το ορυχείο στην Ιλόβιτσα θα  χρειασθεί να προβεί σε προσλήψεις από 50 έως 100 μηχανικούς. Το εν λόγω ορυχείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων.

«Τα ορυχεία προσφέρουν προοπτικές στους νέους φοιτητές αλλά και σε όσους  θέλουν να εγγραφούν σε φυσικές και τεχνικές σχολές», τόνισε ο Πάνοφ.

Σήμερα  το ορυχείο στο Ράντοβιτς είναι το μοναδικό ορυχείο χαλκού και χρυσού στη χώρα και η επιβίωσή του, μετά το 2020, θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα του ορυχείου   «Μπόροβ Ντόλ» που βρίσκεται στην περιοχή  Στίπ – Κόντσε, σημειώνει σλαβικό ‘Λοκάλνο’.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr