Τουρκία: Συνελήφθη ο αρχισυντάκτης της ‘Ζαμάν’ για κριτική στον Ερντογάν





 
Φωτό: FETHULLAH GÜLEN  (α) και  EKREM DUMANLI 

Δεκέμβριος 14, 2014.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον Εκρέμ  Ντουμανλί, αρχισυντάκτη της μεγάλης εφημερίδας της χώρας, «Zaman», γιατί επέκρινε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Ντουμανλί συνελήφθη κατά τη δεύτερη επιδρομή της αστυνομίας στην εφημερίδα το πρωί, μετά την αποτυχία για τη σύλληψή του, λόγω του μεγάλου αριθμού διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.

Στη σημερινή δράση, συνελήφθησαν από την αστυνομία, τουλάχιστον 24 άτομα, δημοσιογράφοι,  διευθυντικά  και τεχνικά στελέχη, της εφημερίδας η οποία, όπως επισημαίνεται πρόσκειται στον ισλαμιστή Ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν.

Εκδόθηκαν 32 εντολές σύλληψης

Η αστυνομική επιδρομή έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά  την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για εκστρατεία εναντίον  του πρώην στενού συνεργάτη του και τωρινού εχθρού του, Φετουλάχ Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται με τις συνήθεις κατηγορίες για αντιπάλους της εξουσίας: «σχεδιασμό ένοπλης  τρομοκρατικής οργάνωσης, πλαστογραφία και συκοφαντία», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.
Η  αστυνομική επιχείρηση αποτελούσε μέρος μιας γενικότερης και συγχρονισμένης δράσης σε όλη την Τουρκία, όπου συνελήφθησαν  σεναριογράφοι και παραγωγοί τηλεοπτικών εκπομπών, πρώην αστυνομικοί κ. ά. οι οποίοι είναι προσκείμενοι του Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλαδή πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστική ήταν η ενέργεια του Hidayet Karaca, προέδρου της τηλεόρασης  Samanyolu TV,  ο οποίος πήγε μόνος του και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Αυτό είναι ένα επαίσχυντο θέαμα για την Τουρκία» προσθέτοντας ότι «στον 21ο αιώνα στην Τουρκία γίνεται προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης»

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr