Αυστηρή παρατήρηση της αμερικανικής πρεσβείας στην κυβέρνηση των Σκοπίων




Φεβρουάριος 6, 2015.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την εντολή της Εισαγγελίας των Σκοπίων, να απαγορεύσει τη δημοσίευση του υλικού που κατέχει η αντιπολίτευση,  για την υπόθεση ‘πραξικόπημα’,  και ότι «η όποια δημοσίευση θεωρείται ποινικό αδίκημα».


Σε αυστηρό τόνο η πρεσβεία των ΗΠΑ, σημειώνει: 

«Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης αποτελούν έναν από τους πυλώνες μια δημοκρατικής κοινωνίας και τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παρουσίαση των πληροφοριών για το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μπορεί να υποδηλώνουν κατάχρηση της εξουσίας η οποία θα οδηγήσει στην ποινική δίωξη κατά δημόσιων προσώπων. 

»Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στην FYROM, ενδεχομένως,  να ερμηνεύουν τη δήλωση του Εισαγγελέα πως αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της ενημέρωσης.

»Καλούμε τις αρχές τις αρχές να δώσουν σαφή εξήγηση της νομικής υπόστασης της απόφασης της Εισαγγελίας της 3ης Φεβρουαρίου, ειδικά  σε ποιες περιπτώσεις οι πληροφορίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επίσημο κρατικό μυστικό, και να εξηγήσουν, πώς οι  δημοσιογράφοι θα γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέτοιες ειδικές περιστάσεις», γράφει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, όπως τη δημοσιεύει η A1on.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr