Αλέξης Τσίπρας: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας- δρόμος στο πουθενά




Μάρτιος 31, 2015.

Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass, σε σχέση με την  επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.


Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι  είναι δυνατό,  να δημιουργηθεί ένα νέο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Μπορούμε να έχουμε μια σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Τσίπρας.

«Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια, η σχέση αυτή χτυπήθηκε, από το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας μου, δεν είχε κάνει , ό, τι μπορούσε  για να αποφευχθεί αυτή η παράλογη, κατά την γνώμη μου, πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα,  που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία».

«Δεν συμφωνούμε  με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος οδηγεί στο πουθενά. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος, οι διπλωμάτες θα πρέπει  να καθίσουν  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», είπε ο Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο οικονομικός πόλεμος, ως συνέχεια του παρόντος πολέμου, είναι μια αδιέξοδος πολιτική».

«Εγώ πιστεύω, ως πολιτικός, ότι είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα οι συμφωνίες του Μινσκ. Πιστεύω ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει η ένταση στην Ουκρανία».

«Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Τσίπρας.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας,  «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

«Νομίζω ότι οι ευκαιρίες για την ενίσχυση των σχέσεων μας σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς και με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Στη Ρωσία, εκτός , από τις πολύ σημαντικές συναντήσεις  που θα έχω με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, θα είμαι σε θέση να πραγματοποιήσω ομιλία  σε έναν από τα κεντρικά Πανεπιστήμια της Μόσχας. Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία,  για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασίας σε εκπαιδευτικό επίπεδο, μεταξύ των ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων, που αποτελεί μια σημαντική πτυχή για την ενίσχυση των αμοιβαίων σχέσεων μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν κοινές ρίζες, κοινούς αγώνες, κοινή θρησκεία και πολιτισμό.

Ο Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψή του στη Μόσχα θα θέσει σε νέα βάση τις ρωσο-ελληνικές θέσεις και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία,  ήταν «παγωμένες».

«Είμαστε σε μια ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση, εν μέσω εντάσεων, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και πρέπει να δούμε  πως θα τις αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Tass.

«Πρέπει να δούμε πως τα έθνη και οι χώρες μας μπορούν να συνεργασθούν,  πραγματικά,  σε πολλούς τομείς- την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τη γεωργία, να πληροφορηθούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και κυρίως να διερευνήσουμε πώς η συνεργασία μας μπορεί να είναι εποικοδομητική, γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα, μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr