Η Τουρκία αρνείται πρόταση του Τζον Κέρι για συνομιλίες με Άσαντ






Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου



Μάρτιος 16, 2015.

Η Τουρκία απέρριψε δήλωση του Γραμματέα του Στέτι Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ότι οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να διαπραγματευθούν, τελικά, με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.


«Τι να διαπραγματευθούν με τον Άσαντ;», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνοχ Πενχ.

«… με το καθεστώς που σκότωσε περισσότερους από 200 χιλιάδες ανθρώπους, που χρησιμοποιεί χημικά όπλα;», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου ( Çavuşoğlu) τόνισε ότι το καθεστώς του Άσαντ έχει δημιουργήσει  το πρόβλημα της βίας στη Συρία και επεσήμανε ότι για την αλλαγή στη Συρία χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με ένα νέο καθεστώς».

Η Τουρκία έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε βίαια επίθεση κατά  της εξτεμιστικής ομάδας του «ισλαμικού κράτους», η οποία έχει  καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας κατά το παρελθόν έτος.

Η Τουρκία, ως μουσουλμανική (υπέρ του Ισλάμ)  χώρα, αποφεύγει από τις αρχές Μαρτίου να αποκαλεί του Τζιχαντιστές ως μέλη του ‘ισλαμικού κράτους’ και τους αποκαλεί παραπλανητικά «μαχητές του ‘Daesh’ », αραβική έκφραση για το ‘ISIL’, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκριση με αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει για τη χώρα του ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr