Τουρκία: «Θα πληγούν οι σχέσεις με την Αυστρία- λόγω ‘Γενοκτονίας των Αρμενίων’»




Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Απρίλιος 23, 2015.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε στον Αυστριακό ομόλογό του, Sebastian Kurz, ότι οι διμερείς σχέσεις θα πληγούν στον απόηχο της ψήφισης από το Αυστριακό Κοινοβούλιο, των γεγονότων του 1915, ως ‘Γενοκτονία των Αρμενίων», γράφει τούρκικο δημοσίευμα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.


Σε τηλεφωνική κλήση την Πέμπτη, ο Τσαβούσογλου είπε στον Κούρτζ ότι το αυστριακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει με τα ιστορικά γεγονότα στην Τουρκία, προσθέτουν οι πηγές.

H πρόεδρος του Αυστριακού Κοινοβουλίου, Doris Bures, δήλωσε σε ομιλία της την Τετάρτη ότι τα γεγονότα του 1915 ξεκίνησαν με τη «σύλληψη των Αρμενίων» και συνεχίστηκαν με «απελάσεις» τους και τελείωσε με γενοκτονία.

Είπε, επίσης,  ότι έξι αυστριακά πολιτικά κόμματα συμφώνησαν με αυτό το θέμα και επίσης ετοιμάζεται μια κοινή δήλωση για το ζήτημα αυτό.

Ώρες μετά, το Αυστριακό Κοινοβούλιο,  ψήφισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Αυστρία, Χασάν Γκογκούς για διαβουλεύσεις.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr