Σκόπια : Οι Αλβανοί ζητούν τα αλβανικά να γίνουν δια νόμου επίσημη γλώσσα





Απρίλιος 11, 2015.

Σκόπια.

Το αλβανικό κόμμα, DUI,  που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού στο νοτιο-σλαβικό κράτος-FYROM,  ζητά την ψήφιση ενός νέου νόμου για την πλήρη επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας, ως μια λύση που θα θέσει τέλος σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διγλωσσία.


Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του DUI,   Ραφίς Αλίτι,  ο οποίος δήλωσε ότι  θα μπλοκάρει κάθε συζήτηση κατά την οποία δεν θα υπάρχει το θέμα στην αλβανική γλώσσα.

Αυτό θα σημαίνει- όπως γράφει το σλαβικό δημοσίευμα- ότι  οι εκπρόσωποι του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση θα απαιτούν τη διακοπή των επιτροπών της κυβέρνησης, μέχρι την καθιέρωση των θεμάτων που είναι προς συζήτηση, στην αλβανική γλώσσα.

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε, όπως είπε ο αρχηγός μας, ότι το ζήτημα της γλώσσας έχει παραμείνει ανοικτό, δεν έχει κλείσει. Αναζητούμε έναν νέο νόμο που θα είναι συμβατός με το Σύνταγμα, σύμφωνα με την Συμφωνία – Πλαίσιο (της Οχρίδας του 2001), έτσι ώστε να εγγυάται την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους», είπε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ράφις Αλίτι στην τηλεόραση Alsat.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr