Τουρκία: Συγκρούσεις τουρκικού στρατού με Κούρδους αντάρτες




Απρίλιος 11, 2015.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, με επίγεια και εναέρια μέσα, έχουν εξαπολύσει, το Μεγάλο Σάββατο, ανθρωποκυνηγητό στην επαρχία Agri,  της ανατολικής Τουρκίας για τον εντοπισμό των Κούρδων ανταρτών, μετά από επίθεση  σε τμήμα του τουρκικού στρατού, τραυματίζοντας τέσσερις στρατιώτες.


«Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων μας, και αμέσως άρχισε ανταλλαγή πυρών», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

«Έχουμε στείλει αεροπλάνα αναγνώρισης, ένοπλα ελικόπτερα και επιπλέον επίγειες δυνάμεις στην περιοχή και η σύγκρουση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Στην κατάσταση αυτή, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κανείς από το PKK δεν σχολίασε το περιστατικό.

Η Άγκυρα και το PKK, σημειώνει η Bugün, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της τριαντάχρονης εξέγερσης, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι.
Όμως, η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία περνά μια δύσκολη περίοδο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τους  φιλοκούρδους πολιτικούς της χρήσης της εξέγερσης ως τακτική καμπάνια στις προεκλογικές τους αναφορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουλάχιστον 25 ένοπλοι Κούρδοι βρίσκονται σε σύγκρουση, τώρα, με τον τουρκικό στρατό.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Yalçın Akdoğan, που είναι ο διαπραγματευτής των ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο να προκαλέσουν αστάθεια, πριν από τις εκλογές.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr