Κούρδοι Τουρκίας: Για τον Νταβούτογλου δεν υπάρχει ‘κουρδικό ζήτημα’




Απρίλιος 15, 2015.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – AKP, για τις εκλογές του Ιουνίου,  που αναμένονταν με ανυπομονησία, τελικά, «κουρδικό ζήτημα» ή «διαδικασία επίλυσης του» δεν υπάρχει, σημειώνει κουρδικό δημοσίευμα του Ντιγιαρμπακίρ.


Η λεγόμενη «Συμφωνία της Νέας Τουρκίας» περιέχει 100 υποσχέσεις του AKP, μέχρι το 2023 και ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου για τις εκλογές του 2015.

Το νέο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται  στην εσωκομματική δημοκρατία, στο συνταγματικό σύστημα, στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στη σταθερή και ισχυρή οικονομία, στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην καινοτομία, σε μια ανθρώπινη πόλη, ένα ανθρώπινο περιβάλλον και χωρίζεται σε έξι κεφάλαια για την ανάπτυξη της χώρας.

Το «Κουρδικό Ζήτημα» ενσωματώθηκε σε ένα νέο κεφάλαιο,  στο ‘νέο συνταγματικό σύστημα’ των «θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών»,
Έτσι, δεν υπάρχει αναφορά για το κουρδικό ζήτημα, αλλά μόνο σε «εθνοτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, υιοθετώντας την ενότητα του έθνους μας με την κατανόηση και την ισονομία μέσα σε μια ιστορική διαδρομή στην οποία υπάρχουν κοινές  βασικές αξίες».

Το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος- συνεχίζει το κουρδικό δημοσίευμα- κάνει μια σαφή αναφορά για την αλλαγή του συντάγματος σε ένα προεδρικό σύστημα, το οποίο υποστηρίζεται από το AKP «προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα  που υπάρχουν  στην πολιτική της χώρας».

«Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοινώνοντας τα 100 σημεία της «Συμφωνίας της Νέας Τουρκίας» έφερε πάλι στο προσκήνιο το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, ενώ έσβησε το κουρδικό ζήτημα», σημειώνει το δημοσίευμα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr