πΓΔΜ: Μια αναφορά για τη συνεχιζόμενη κρίση Ασφαλείας




 Φωτό από συλληφθέντα Αλβανό τρομοκράτη στο Κουμάνοβο


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μάιος 10, 2015.

 Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές στα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι ο πυρήνας της αλβανικής μαχητικής ομάδας με την οποία εξελίχθηκε ένας ένοπλος αγώνας στην πόλη Κουμάνοβο, εξαλείφθηκε στη διάρκεια του Σαββάτου, νεότερες αναφορές από εντόπιους πολίτες, καθώς και από ορισμένα μέλη των μέσων ενημέρωσης, που διέσχισαν την περίμετρο της ασφάλειας, υποδεικνύουν ότι οι μάχες, σποραδικά, συνεχίζονται στην πόλη.



Τουλάχιστον 8 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί, ενώ περισσότεροι από 35 τραυματίστηκαν, ένας αριθμός που δέχεται κριτική.


Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσαν ότι έχουν αυξήσει την ασφάλεια των συνόρων με το νοτιοσλαβικό κράτος- FYROM, καθώς αξιωματούχοι του Βελιγραδίου δεσμεύθηκαν να αναλάβουν δράση από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων και στις δύο πλευρές των κοινών συνόρων τους.


Σύμφωνα με ορισμένες αντικρουόμενες εκθέσεις, συνεχείς πυροβολισμοί ακούστηκαν σήμερα στο μεγάλο αλβανικό χωριό  του Αρασίνοβο,  που βρίσκεται στην ανατολική περιφέρεια της πόλης των Σκοπίων.


Παράλληλα, ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων, Βλαντίμιρ Πιβοβάροφ, κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία του VMRO-DPMNE, λέγοντας ότι  η κρίση ήταν «θα μπορούσε να αποφευχθεί» εάν η υπηρεσία των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων,  αποτελούνταν από επαγγελματίες και όχι από (κομματόσκυλα), άσχετα άτομα από το κόμμα του VMRO-DPMNE.


Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε  Ιβάνοφο, ο οποίος ακύρωσε την παρουσία του στη Μόσχα, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της  χώρας, τα τακτικά όπως και τους ηγέτες των κύριων αλβανικών κομμάτων, καθώς και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, δηλαδή τον  Σοσιαλδημοκράτη , Ζόραν Ζάεφ.


Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ίβο Κοτέφσκι, ανακοίνωσε ότι η μαχητική ομάδα στο Κουμάνοβο έχει καταστραφεί  και ότι 14 μέλη της σκοτώθηκαν στη δράση, ενώ οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένου των περισσότερων από τους ηγέτες τους, έχουν συλληφθεί.



Το βίντεο που ακολουθεί είναι από ένα απόσπασμα των ειδήσεων στις 14:00 τοπικής ώρας (15:00 ώρα Ελλάδας) που μεταδόθηκε  από τον τηλεοπτικό σταθμό 
Vesti 24”.

 

Τι λέει το βίντεο:

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας  με διευρυμένη συμμετοχή έχει προγραμματισθεί σήμερα στις 17:00 από τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιβάνοφ κάλεσε τους ηγέτες του SDSM, DUI  και  DPA, Ζόραν Ζάεφ, Αλί Αχμέτι και Μεντούχ Τάτσι.


Μετά το τέλος της συνεδρίασης,  από την προεδρία ανακοινώθηκε ότι ο Ιβάνοφ θα δεχθεί πολίτες της πΓΔΜ».


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr