Σκόπια: Υπαναχώρησε ο Γκρούεφσκι- εκλογές σε δέκα μήνες






Έκλεισε η διαπραγμάτευση για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2016

Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Ιούνιος 2, 2015.



Η πολιτική κρίση στην πΓΔΜ, ξεκίνησε με την αποκάλυψη της μαζικής παρακολούθησης  των τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών,  ενώ είχαν καταγραφεί  και περιπτώσεις φερόμενες ως ποινικά αδικήματα,  και αυτό οδήγησε σε μια πολιτική κρίση που τράβηξε την προσοχή των δυτικών χωρών.



Επί αρκετούς μήνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της πΓΔΜ (SDSM), με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης του λαού παρουσιάζοντας τα ενοχοποιητικά τηλεφωνήματα που αποκάλυψαν πολιτική χειραγώγηση, δωροδοκίες, απάτες, καταφυγή στην πολιτική βία και εκφοβισμό και το σύνολο όλων αυτών κατευθύνονταν προς τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Νίκολα Γκρούεφσκι.


Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεπίσημης  στενής παρακολούθησης και παρέμβασης της δυτικής διπλωματίας, με τη γνωστή μορφή  ως «συναντήσεις ηγεσίας» (‘liderski sredbi’), που περιλάμβανε τη διαμεσολάβηση από υψηλόβαθμους διπλωμάτες με κορυφαίους ανθρώπους των σλαβικών και των αλβανικών κομμάτων που αντιπροσωπεύουν  το κύριο ρεύμα της πολιτικής ζωής στην πΓΔΜ.


Η τελευταία, τέτοια συνάντηση,  έγινε με πρωτοβουλία  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αμερικανική διπλωματία και ήταν υπό την ηγεσία του Επιτρόπου της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, του Αυστριακού διπλωμάτη,  Johannes Hahn,  πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια, χωρίς την παρουσία του Τύπου στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων.


Η πΓΔΜ εκπροσωπήθηκε από το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, το Σοσιαλδημοκρατικό – SDSM και από τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα, το DUI και το DPA.


Η πιο σημαντική είδηση , από τη συνάντηση αυτή, παρουσιάστηκε από τον Johannes Hahn στην μετέπειτα συνέντευξη Τύπου, σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια, και είναι ότι ο Γκρούεφσκι προέβη σε μια παραχώρηση δεχόμενος πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2016.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν ανέφερε τίποτε σχετικά με την απαίτηση του SDSM για το σχηματισμό μια τεχνοκρατικής μεταβατικής κυβέρνησης (το SDSM ισχυρίζεται ότι  είναι αναγκαία- μια υπηρεσιακή κυβέρνηση-  για την διεξαγωγή δίκαιης και έννομης  εκλογικής διαδικασίας), ωστόσο ανέφερε ότι «ο καθαρισμός» των εκλογικών καταλόγων θα είναι μια αυτονόητη υποχρέωση πριν από τις εκλογές.


Ο πρέσβης της ΕΕ στα  Σκόπια, Aivo Orav,  καθώς και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι, ήταν παρόντες στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ, αν και ο ρόλος τους στις διαπραγματεύσεις είναι ασαφής.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr