Οι ψήφοι της Διασποράς στην πΓΔΜ




Αύγουστος 8, 2015.βίντεο

Γράφει ο Βλάντισλαβ Περούνοβιτς

Ένα δίλημμα που προκύπτει από τις πρόωρες εκλογές στην πΓΔΜ- συμφωνήθηκαν για τις 26 Απριλίου 2016- είναι η πρακτική των τελευταίων εκλογών, με τρεις (3) έδρες στο κοινοβούλιο (μαζί με τις 120 έδρες των εγχώριων βουλευτών) να διατηρηθούν για τα μέλη  της σχετικά μεγάλης διασποράς της πΓΔΜ.
 

Η πρόσφατα εισαχθείσα πρακτική εξασφαλίζει τρεις ‘εγγυημένες’ έδρες στον οίκο των νομοθετών- μία για νότιο-βόρειο Αμερική, μία για την περιοχή Ευρώπης-Αφρικής και μία για Ασία-Αυστραλία-Ειρηνικό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές από αυτές τις περιοχές, ουδέποτε,  σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά έγγραφα,  μίλησαν στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, επειδή η Διασπορά της πΓΔΜ επί δεκαετίες αναπτύχθηκε με ακροδεξιές ιδέες ( αναζητώντας ρίζες για τους ‘Makedonci’, στο λαό και την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας) είναι μια καλοδεχούμενη ενίσχυση για το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Διαμορφώθηκε κατά αυτόν τον τρόπο, επειδή στη Διασπορά των Σλάβων δεν υπάρχουν άλλες μορφές  πολιτικής σκέψης, ούτε σοσιαλιστικές, ούτε σοσιαλδημοκρατικές, κεντρώες ή φιλελεύθερες.

Αυτός είναι ο λόγος ένας από τους οποίους ο Γκρούεφσκι πρότεινε την αύξηση των εδρών της Διασποράς από τις τρεις (3) σε εννέα (9), ένας αριθμός που θα προσφέρει σε αυτόν και το VMRO-DPMNE ισχυρό πλεονέκτημα.

Το συνημμένο απόσπασμα (βίντεο) είναι  από τις ειδήσεις στις 7 Αυγούστου, που αναφέρεται στο θέμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ