Τουρκία: Τα μέτωπα του νέου αρχηγού Στρατού





  Ο νέος αρχηγός Στρατού της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, έχει δύο άμεσα μέτωπα: τους Κούρδους αυτονομιστές και τη σύμπραξη με τους Αμερικανούς κατά του 'ισλαμικού κράτους'

Αύγουστος 6, 2015.

Η τοποθέτηση νέου αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία, την Τετάρτη,  γίνεται εν μέσω ανοικτών μαχών με το ‘ισλαμικό κράτος’ στη Συρία και του Κούρδους αντάρτες στο εσωτερικό της χώρας, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Ο νέος επικεφαλής, Χουλούσι Ακάρ, όπως δημοσιεύεται, θεωρείται πιθανόν να ακολουθήσει μια επιθετική γραμμή και στα δύο μέτωπα.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο νέος επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, έχει την έγκριση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η εμπειρία του  στο στρατό και οι εξοικείωσή του με τους δυτικούς συμμάχους αποτέλεσαν  ένα πρόσθετο στοιχείο  για την επιλογή του.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον, εργάζονται στο σχεδιασμό να απομακρύνουν τους τρομοκράτες του ‘ισλαμικού κράτους’ μακριά από τουρκικά σύνορα, τα οποία οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν για να περάσουν τόσο νέοι τζιχαντιστες, όσο και εφόδια.

Η Τουρκία στα τέλη του περασμένου μήνα συμφώνησε να παραχωρήσει την αεροπορική βάση İncirlik, που βρίσκεται κοντά στην πόλη των Αδάνων, στα νότια της χώρας, στις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Μετίν Ακσέλ Γκιούρκαν, πρώην στρατιωτικό και εμπειρογνώμονα ασφαλείας στο πανεπιστήμιο Bilkent, «ο Χουλούσι Ακάρ θα κρατήσει μια επιθετική στάση στον αγώνα κατά του PKK.  Θα σταθεί ιδιαίτερα σκληρός και στο λαθρεμπόριο που γίνεται  στα τουρκικά σύνορα με τους τρομοκράτες».

«Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, πρώτα από όλα στη βάση Ιντσιρλίκ. Από ότι γνωρίζω έχει μια σταθερή θέση ότι το ‘ισλαμικό κράτος’ είναι μια τρομοκρατική οργώνωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Χουλούσι Ακάρ αντικαθιστά τον Ντετζντέτ Όζελ, ο οποίος αποσύρθηκε μετά από μια τραυματική περίοδο για το στρατό της Τουρκίας, όπου εκατοντάδες αξιωματικοί φυλακίστηκαν με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, αν και 236 ανώτεροι αξιωματικοί αφέθηκαν ελεύθεροι από χαρακτηρίστηκαν σαθρά και απαράδεκτα τα επιχειρήματα εναντίον τους.

Οι δίκες των στρατιωτικών- συνεχίζει το τούρκικο δημοσίευμα- θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια του Ερντογάν, ο οποίος εκφράζει την ισλαμιστική πολιτική,  να σπάσει τη δύναμη των στρατιωτικών, οι οποίοι θεωρούνταν ως θεματοφύλακες του κοσμικού συντάγματος της Τουρκίας, και επανειλημμένα είχαν ανατρέψει πολιτικές κυβερνήσεις.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ