Η Βουλγαρία –προς το παρόν- δεν δέχεται τη δημιουργία φράχτη με Ελλάδα




Φεβρουάριος 11, 2016.

Σόφια.

 
Η Βουλγαρία δεν έχει αποδεχθεί, μέχρι στιγμής, το αίτημα των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ  για αναθεώρηση των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη και τη δημιουργία ενός «συστήματος ελέγχου των συνόρων στη γραμμή Βουλγαρίας- Σκοπίων, για την προστασία των χωρών του Σένγκεν, από την διείσδυση των παράνομων μεταναστών.



Αυτό το έμμεσο συμπέρασμα  βγαίνει από τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ θα συναντηθούν στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα, για να σχηματίσουν μια κοινή θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα αφιερωθεί στην εισροή των μεταναστών,  στις 18 Φεβρουαρίου.


Στο φόρουμ αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε προσκληθεί πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόφια.

Ο Μπορίσοφ ήτανε διστακτικός στην πρόταση  του Ούγγρου συναδέλφου του,  που ζήτησε η ΕΕ να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες.


«Προς το παρόν, η πολιτική αυτή δεν φαίνεται αποδεκτή και δεν πληροί το όραμά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, επειδή είναι εταίρος και γείτονας μας», όπως δήλωσε η Μπατσάροβα.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Βουλγαρία φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να υποστηριχθεί».


«Τα δικαιώματα των μεταναστών στη Βουλγαρία είναι σεβαστά. Τώρα οι ροές των προσφύγων στη Βουλγαρία είναι ακόμη περιορισμένες, αλλά γνωρίζουμε ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Βουλγαρία έχει έτοιμο σχέδιο δράσης εάν παρατηρηθεί αύξηση των πιέσεων», δήλωσε  ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και «η Βουλγαρία είναι ένας από τους πυλώνες που στηρίζουν τα θεμέλια της Ευρώπης».


Η Ρουμιάνα Μπατσάροβα πρόσθεσε ότι στην πράξη η Βουλγαρία πραγματοποιεί «100 τοις εκατό τον έλεγχο των συνόρων  με την Τουρκία και την Ελλάδα, αν και με την τελευταία είναι εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά  ο έλεγχος δεν πρόκειται να αλλάξει», είπε.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ