Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Αλβανικός στρατός: Έφθασε η αμερικανική βοήθεια με τα θωρακισμένα
Σεπτέμβριος 5, 2017. 18:00


Με ειδική τελετή άρχισε η παραλαβή  των πρώτων έξι θωρακισμένων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της Ζαλ Χερ, δωρεά της αμερικανικής κυβέρνησης αξίας 300 χιλιάδων δολαρίων.Είναι μέρος του συνολικού πακέτου της αμερικανικής βοήθειας των 248 οχημάτων αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία η Αλβανία θα πληρώσει μόνο το κόστος μεταφοράς και συντήρησης των οχημάτων.


Στην τελετή ήταν παρόντες η υπουργός Άμυνας Μίμι Κοδέλι, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχος Μπαρδίλ Κολτσάκου και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου.

Η απερχόμενη υπουργός κα Κοδέλι εξέφρασε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της προς τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που τις περιέγραψε ως «στρατηγικό σύμμαχο και φίλο».


«Δεν μπορώ να φύγω χωρίς να υπογραμμίσω έντονα το γεγονός ότι αυτές οι σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια νέα καλύτερη φάση και εκφράζω την προσωπική μου ευγνωμοσύνη και των ένστολων  ανδρών  και γυναικών για αυτήν τη γενναιόδωρη βοήθεια», είπε.
   Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Λου τόνισε το ρόλο της Αλβανίας ως ειδικού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των αντικειμένων της δωρεάς.


«Εσείς (η Αλβανία) είστε μία από τέσσερις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που λαμβάνεται τα προηγμένα αυτά μηχανήματα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τις ικανότητές σας ως συμμάχου. Αυτή η νέα δυνατότητα είναι ένα κρίσιμο βήμα για τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις για να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος του ΝΑΤΟ, να έχει μια ομάδα πεζικού πλήρως εκσυγχρονισμένη, επιχειρησιακή και αυτόνομη», δήλωσε, μεταξύ άλλων,  ο πρέσβης των ΗΠΑ στην αλβανική γλώσσα.


Τα θωρακισμένα οχήματα  για μεταφορά είναι μάρκας M1114 HMMWV (Humvee), με μέγιστη ταχύτητα 125 χλμ/ώρα, ικανότητα φορτίου 1+3+1 οπλίτες, ζυγίζει έξι τόνους και έχει αυτονομία 444 χλμ. Είναι εξοπλισμένα με σύστημα εκμετάλλευσης βαρέων όπλων και πολυβόλων καθώς και εκτοξευτών χειροβομβίδων.
(mbrojtja.gov.al)


-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: