Οι Αμερικανοί μειώνουν την παρουσία τους στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ




Μάρτιος 13, 2018. 20:17


Ο αμερικανικός στρατός μείωσε δραστικά τον αριθμό των επιχειρησιακών μονάδων μάχης στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω την παρουσία του στο τουρκικό έδαφος.



Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι αλλαγές προκαλούνται από τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.


Η τουρκική βάση χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών κατά του ‘Ισλαμικού κράτους’ από το 2015, αλλά η επιδείνωση  των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αναγκάζει την επανεξέταση της παρουσίας των Αμερικανών στην τουρκική αεροπορική βάση.


Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τη βάση ως σημαντικό μοχλό επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες .


Το Ιντσιρλίκ είναι η κύρια αεροπορική βάση για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων του Συνασπισμού με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κυρώσεις στο πλαίσιο αυτό θα θέσει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση», είχε δηλώσει ο αναλυτής των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνιολογικών μελετών  του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αγιούν Γκιάν, τον Μάιο του 2017.


Οι ΗΠΑ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, απέσυραν από το Ιντσιρλίκ τα επιθετικά αεροσκάφη A-10, αφήνοντας μόνο αεροπλάνα μεταφοράς καυσίμων. Ο αριθμός που σταθμεύουν στη βάση έχει επίσης μειωθεί.


Το Πεντάγωνο εξήγησε την απόφαση αυτήν λόγω του γεγονότος ότι σκοπεύει να εντείνει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.


Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εμπιστεύεται την Τουρκία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ και δεν σχεδιάζει περαιτέρω μείωση δυνάμεων και αεροσκαφών.


Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με τη συνέχιση της χρήσης του Ιντσιρλίκ,  που σύμφωνα με αυτούς είναι «απαραίτητη για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενδεχόμενης απώλειας της ικανότητας διεξαγωγής επιχειρήσεων από τη βάση».


Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων στη Συρία.


Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εντατικοποιήθηκε μετά την έναρξη της εισβολής της Τουρκίας στις 20 Ιανουαρίου στη βόρεια Συρία,προκειμένου να καταλάβει την περιοχή του Αφρίν όπου βρίσκονται Κούρδοι.


Η Άγκυρα απείλησε επανειλημμένα  να επεκτείνει την στρατιωτική επιχείρηση στην Μανμπίτς, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τους Κούρδους.


Την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ  των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για σταθεροποίηση στο Μανμπίτς και άλλες πόλεις της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει τη δήλωση του Τσαβούσογλου.


( Στοιχεία από wsj.com, mk-turkey.ru)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr