Σκόπια: Ο φυγόποινος Γκρούεφσκι έχασε τη βουλευτική ασυλία του



Νοέμβριος 27, 2018. 21:30

Κατόπιν απόφασης του Δικαστηρίου, η αρμόδια  Επιτροπή του Κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας του φυγόποινου πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι,  και προώθηση της απόφασης στη σύνοδο της Ολομέλειας.



Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Κανονισμό και Θεμάτων Ασυλίας, Πάβλε Μπογκόεφσκι απαίτησε λογοδοσία από τα θεσμικά όργανα που δεν απέτρεψαν τη διαφυγή του Νίκολα Γκρούεφσκι.


Η Επιτροπή με 5 ψήφους  ‘υπέρ’ και καμία ‘κατά’ έστειλε την πρόταση στο Κοινοβούλιο.


Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για επτά υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης αξιώματος και στις περιπτώσεις αυτές θα δικαστεί ερήμην.


Το κοινοβούλιο σήμερα με 62 ψήφους ενέκρινε την άρση της ασυλίας του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το αντιπολιτευτικό VMRO-DPMNE  δεν συμμετείχε ούτε στην επιτροπή ούτε στην ολομέλεια για την άρση της ασυλίας του πρώην αρχηγού του.


Σημειώνεται ότι στις 9 Νοεμβρίου ήταν, πάλι,  στην ημερήσια διάταξη η άρση της ασυλίας του Νίκολα Γκρούεφσκι. 

Ωστόσο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν συγκέντρωσε 80 ψήφους.

 Δύο ημέρες αργότερα, ο Γκρούεφσκι, διέφυγε στο εξωτερικό μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για να καταλήξει στην Ουγγαρία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.


tv21.tv


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr