Σέρβος αναλυτής: Η ‘μακεδονική Εκκλησία’ θα αναγνωρισθεί όπως η ουκρανική



Νοέμβριος 14, 2018. 22:20

Στο πλαίσιο της καταδίκης του Ιερού Συμβουλίου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δώσει τη συγκατάθεσή του για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Σέρβος θρησκευτικός αναλυτής, Ντράσκο Τζιένοβιτς, πιστεύει ότι η εκκλησία των Σκοπίων θα ακολουθήσει τα βήματα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας.



«Όσον αφορά  τη ‘μακεδονική’ ορθόδοξη εκκλησία, νομίζω ότι σίγουρα θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο πράγμα με τους Ουκρανούς, αλλά πρώτα περιμένουν να επιλυθεί το ζήτημα της εκκλησία τους.


»Η ‘μακεδονική’ εκκλησία έχει πρόβλημα επειδή η Ελλάδα δεν παραχωρεί το όνομά της. Από την άλλη, οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, αλλά ότι είναι μια βουλγαρική διάλεκτος. Πιέζονται, ακόμη, από τους Αλβανούς που έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι θρησκευτικοί ηγέτες θέλουν να έχουν κάτι δικό τους, την εκκλησία τους, αλλά αυτή ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε ο Τζιένοβιτς στη σερβική Τέλεγκραφ.


Πιστεύει, ωστόσο, ότι η εκκλησία των Σκοπίων έχει πλεονέκτημα έναντι της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου (που διαχωρίστηκε από τη σερβική), λόγω του ότι απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό πιστών.


«Είναι  γεγονός  ότι η Εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν είναι τόσο σημαντική, γιατί απευθύνεται σε μικρότερο αριθμό πιστών από ότι η Εκκλησία των Σκοπίων. Και από την άλλη, στο Μαυροβούνιο για το αυτοκέφαλο υποστηρίζεται  μόνο από τους πολιτικούς, όχι από το λαό», πιστεύει ο Τζιένοβιτς.


expres.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr