Ζόραν Ζάεφ: Η ταυτότητά μας είναι η ταυτότητα όλων των εθνοτήτων μας



Μάρτιος 3, 2019. 19:06

Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την ομιλία του αρχηγού της Σοσιαλιστικής Ένωσης άρχισε το 23ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ο Στέβο Πενταρόφσκι ως υποψήφιος για την προεδρία της χώρας ο οποίος προτείνεται από μια συμμαχία 30 κομμάτων προσκείμενων στην κυβερνώσα παράταξη.


Στο συνέδριο συμμετείχαν 783 αντιπρόσωποι που πραγματοποιήθηκε μετά το πρωινό  κεντρικό και εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.


Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Ζάεφ: 


«Δεν μας αποδέχθηκαν (μόνο) ως (Σλάβο) Μακεδόνες με τη δική τους ταυτότητα και την υπερηφάνεια τους, αλλά ως μια χώρα της οποίας η ταυτότητα είναι ενσωματωμένη με τις ταυτότητες των πολιτών της, των Αλβανών, των Τούρκων, των Ρομά, των Σέρβων, των Βλάχων, των Βόσνιων και όλων των άλλων που ζουν στη χώρα μας.

»Μαζί με τους φίλους μας, πρώτα  από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, και στη συνέχεια από τη Δημοκρατία της Ελλάδας, απορρίψαμε την απομόνωση και τις παρεξηγήσεις. Αναλάβαμε την ευθύνη και δείξαμε τις ικανότητες επίλυσης και αποδιώξαμε τις πρακτικές σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών και των στρατηγικών στόχων του κράτους. Οι πολίτες επέλεξαν το μέλλον, την ευημερία, τον προσανατολισμό μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε ο Ζάεφ.

Παρουσιάζοντας τον υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι τόνισε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για να κερδίσει ο συνασπισμός  τις προεδρικές εκλογές.

«Είμαστε πεπεισμένοι για αυτήν την επιλογή μας και για τη νίκη», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, τονίζοντας ότι ο Πενταρόφσκι είναι ο υποψήφιος πρόεδρος για όλους τους πολίτες.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι


Από τον Νοέμβριο του 2017, ο Στέβο Πενταρόφσκι διορίσθηκε εθνικός συντονιστής για το ΝΑΤΟ.
Πριν το διορισμό του ήταν μέλος του Κοινοβουλίου, και τα τελευταία 11 χρόνια ήταν καθηγητής στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» των Σκοπίων, όπου δίδαξε πολλά μαθήματα στον τομέα της γεωπολιτικής, της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών σχέσεων για την ασφάλεια.

Κατά την περίοδο 1998-2001 διετέλεσε Επικεφαλής Ανάλυσης και Έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών και εκπρόσωπος του υπουργείου και από το 2001 ως το 2004 ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι.

Από το 2004 ως το 2005 ο Πενταρόφσκι ήταν πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής. Από το 2005 ως το 2009, επέστρεψε στο προεδρικό γραφείο, αλλά ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο Πενταρόφσκι δεν είναι κομμουνιστής, αν και ήταν  υποψήφιος του SDSM στην πρώτη εκλογική περιφέρεια στις τελευταίες εκλογές του 2016. (σημείωση του SDSM είναι ο διάδοχος του κομμουνιστικού κόμματος των Σκοπίων)

Το 2014 ήταν υποψήφιος για την προεδρία από το SDSM, αλλά έχασε τις εκλογές από τον Γκιόργκε Ιβάνοφ. Είχε λάβει 398 χιλιάδες ψήφους έναντι των 534 χιλιάδων του Ιβάνοφ.

ΜΜΕ Σκοπίων
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr