Η Τουρκία επικρίνει τις ΗΠΑ για τον χαρακτηρισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατική ομάδα



Μάιος 1, 2019. 23:04

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) δήλωσε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ορίσουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή και θα υπηρετήσουν μαχητικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος.



Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κηρύξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ένα βήμα που θα φέρει κυρώσεις κατά του ισλαμικού κινήματος της Αιγύπτου, που ήταν στην εξουσία πριν μερικά χρόνια.


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ζήτησε από τον Τραμπ να προβεί σε αυτό το βήμα, το οποίο η Αίγυπτος έχει ήδη κάνει, σε ιδιωτική συνάντηση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, όπως επιβεβαιώνεται και από την ‘The New York Times’.


Ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα «οδηγήσει αναμφισβήτητα σε άσχημα αποτελέσματα όσον αφορά τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στις χώρες του ισλαμικού κόσμου».


«Ταυτόχρονα, η κίνηση του Τραμπ είναι η μεγαλύτερη υποστήριξη που μπορεί να δοθεί στην προπαγάνδα του ISIS», δήλωσε αναφερόμενος στο Daesh.


Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις βρίσκονται σε ένταση, κυρίως λόγω των αντιτιθεμένων συμφερόντων τους στη Συρία και των σχεδίων της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.


Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Κάιρου έχουν  ψυχρανθεί, όταν ο αιγυπτιακός στρατός υπό την ηγεσία του  Σίσι, απομάκρυνε τον πρόεδρο  Μοχάμεντ Μούρσι το 2013,  ο οποίος ήταν ανώτερος εκπρόσωπος στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησής του.


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει στενούς δεσμούς με το AKP της Τουρκίας και πολλά από τα μέλη της έχουν καταφύγει εκεί μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων τους στην Αίγυπτο.


turkishminute.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr