Αλβανία: «Αντίο στην ελευθερία των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης»



Ιούλιος 3, 2019. 22:24

Εγκρίθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο που έχει ως στόχο να  ρυθμίσει και να ελέγξει τον ηλεκτρονικό Τύπο, ένα νομοσχέδιο γνωστό ως  «πακέτο αντι-δυσφήμησης».



Σχετικές δηλώσεις έγιναν από την υπουργό Δικαιοσύνης, Ετίλντα Γκιονάι, η οποία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το πακέτο δεν παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.


Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει το σχετικό νομοσχέδιο ως  κυβερνητική λογοκρισία των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.


Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, οι online ηλεκτρονικές πύλες θα πρέπει να καταχωρούνται ως  φορολογητέα νομικά ή φυσικά πρόσωπα στο μητρώο των παρόχων ηλεκτρονικών εκδόσεων και παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων.


Κάθε ιστοσελίδα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει ότι οι δημοσιεύσεις θα εμφανίζονται με πραγματικό, αμερόληπτο  και αντικειμενικό τρόπο.


Οι ενημερωτικές ιστοσελίδες πρέπει να λάβουν μέτρα για να μην χρησιμοποιούν δημοσιεύσεις για εγκληματικούς σκοπούς.


Επίσης, τα δημοσιεύματα δεν πρέπει να παραβιάζουν την αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.


Σε περίπτωση παραβίασης οποιουδήποτε από τα σημεία που καλύπτονται από το πακέτο, στις ηλεκτρονικές πύλες, δηλαδή στους διαχειριστές τους θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι το κλείσιμο της ιστοσελίδας.


boldnews.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr