Sky News Arabia: Η Κύπρος παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο





Δεκέμβριος 29, 2019. 21:22

Ο ιστότοπος Sky News Arabia που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι (ΗΑΕ) έχει ένα αφιέρωμα στις εξελίξεις που επηρεάζουν την Κύπρο, με τον τίτλο: «Η Κύπρος παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

-


Η Κύπρος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε κατάσταση συνεχιζόμενης διένεξης με την Τουρκία, αλλά 


οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, είτε πρόκειται για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, είτε για τη Λιβύη, έχουν προκαλέσει την Κύπρο έναν προβληματισμό για το πως να ενεργήσει στις τουρκικές κινήσεις.


Σε αίθουσα παρακολούθησης και ελέγχου του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας παρακολουθούνται οι πτήσεις και οι  θαλάσσιες μετακινήσεις γύρω από το νησί και παρακολουθούνται θαλασσοτεμάχια στα οποία η Κύπρος ερευνά για φυσικό αέριο, και σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν τα τουρκικά πλοία γεώτρησης Φατίχ και Γιαβούζ.


Ο επικεφαλής Ανδρέας Ζαχαρίας λέει από το εσωτερικό του κέντρου ελέγχου έρευνας και διάσωσης: «Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους.

 Η εξέδρα γεώτρησης Yavuz  βρίσκεται σήμερα στα νότια  της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται  παράνομα σε ένα τεμάχιο όπου το δικαίωμα για έρευνα έχει χορηγηθεί στην ιταλική Eni και στα ανατολικά της Δημοκρατίας υπάρχει το γεωτρύπανο ‘Fatih’ που ασκεί παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».


Ενώ η Τουρκία παραβιάζει σαφώς την κυριαρχία της Κύπρου, το ερώτημα τίθεται προς τους Κυπρίους, τι πρόκειται να κάνουν;


Μία από τις απαντήσεις είναι η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία, σύμφωνα με τη βουλευτή της αντιπολίτευσης Ελένη Μαύρου (ΑΚΕΛ).


«Πιστεύω ότι έχουμε απομακρύνει τη στρατιωτική επιλογή εδώ και πολύ καιρό… Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει στρατιωτική δύναμη που έχουν λίγες χώρες στην περιοχή, οπότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι να βρούμε μια ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα», είπε η Μαύρου, μέλος της Επιτροπής Άμυνας στο Κυπριακό Κοινοβούλιο.


Στο Κοινοβούλιο η ήπια ατμόσφαιρα επιβεβαιώνει ότι το νησί αυτό έχει προσαρμοσθεί στην κατάσταση των συγκρούσεων με την Τουρκία εδώ και 45 χρόνια.


«Έχουμε συνηθίσει στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες από την τουρκική εισβολή και την κατοχή το 1974, αλλά η πρόσφατη κλιμάκωση απαιτεί αποφασιστική απάντηση στην Άγκυρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης.


Πρόσθεσε:


«Η μόνη απάντηση στην Τουρκία είναι η συνεργασία όλων των χωρών που ανησυχούν για την τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν αυτήν την επίθεση και τη βία, σε συνεργασία για την ειρήνη και την ανάπτυξη».


Η Κυπριακή Κυβέρνηση πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε στην ύφανση ενός δικτύου περιφερειακών και διεθνών συμμαχιών, όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στρατιωτικά με κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις αρκετών φορέων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η σύγκρουση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας δεν έχει τελειώσει, τουλάχιστον επίσημα, και βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας και παρόλο που κανείς εδώ δεν θέλει να χτυπήσει τα τύμπανα του πολέμου, υπάρχει το αίσθημα ότι το επίπεδο έντασης έχει αυξηθεί πρόσφατα και ότι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτει η Κύπρος είναι η ενίσχυση των περιφερειακών και διεθνών συμμαχιών της.





Α.Β.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr