«Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας απαντάει στον πρόεδρο της χώρας για την επίσκεψη στα Σκόπια»


Φεβρουάριος 2, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

«Έχουμε χάσει 30 χρόνια σε αυτή τη σχέση. Λυπάμαι που χάσαμε τόσα χρόνια και δεν θα άντεχα ούτε μια μέρα καθυστέρηση σε αυτή την επίσκεψη, και όπως είδατε, το έκανα μια μέρα μετά τον διορισμό του νέου Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πιστεύω ότι εάν δεν θέλουμε τα

Βαλκάνια να παραμείνουν το φτωχότερο και πιο διεφθαρμένο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αλλάξει η προσέγγιση. Αυτή πρέπει να βασίζεται στην καλή γειτονία, την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία».

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ σχολίασε τη δήλωση του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ ότι η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία ήταν βιαστική.

«Δεν μπορείς να μαλώσεις με τον γείτονά σου και να πιστεύεις ότι αυτό είναι καλό», είπε ο Πέτκοφ.

«Γεγονός είναι ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις στα Βαλκάνια που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί δεν θέλουν; Γιατί τα ασταθή Βαλκάνια και αυτή η γεωπολιτική κατάσταση δίνουν πλεονέκτημα σε χώρες που δεν μας σκέφτονται καλά. Αλλά από εδώ και πέρα, ας μην δικαιολογούμαστε με τις ξένες χώρες, αλλά ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας κάνουμε καμιά δουλειά. Αν την κάνουμε με τον «παλιό» τρόπο, θα σκοντάψουμε και θα οδηγηθούμε πάλι εκεί που είμαστε, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο», είπε ο Πέτκοφ.

«Δεν θα σχολιάσω τι είπε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας (σημ. για σλαβομακεδονική μειονότητα), γιατί το καλό είναι ότι η εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο των δύο χωρών», είπε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Επίσης, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Bulgargaz. 

«Το γεγονός είναι ότι η Bulgargaz θα μπορούσε να είχε πολύ φθηνότερο μείγμα και φθηνότερο φυσικό αέριο. «Για την Bulgargaz, ήταν παράλογο η τιμή του φυσικού αερίου να εκτιναχθεί κατά 30%, και ταυτόχρονα το κράτος να εγκαταλείψει τη χωρητικότητα που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και είναι σε πολύ χαμηλότερη τιμή».

«Και όχι μόνο αυτό, αλλά για να δικαιολογηθούμε μέσω της ελληνικής σύνδεσης, που αργότερα δήλωσαν οι προμηθευτές από το Αζερμπαϊτζάν, ότι δεν είναι πρόβλημα να παρακαμφθεί», εξήγησε ο Πέτκοφ.

«Όταν οι Βούλγαροι πρέπει να πληρώσουν 30% περισσότερα στη μέση της σεζόν θέρμανσης και αναρωτιόμαστε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις υψηλές τιμές, το να χάνουμε τέτοιες ευκαιρίες οφείλεται σε εσκεμμένο λάθος ή σε άλλα συμφέροντα, αλλά για μένα είναι απαράδεκτο. Και πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής - όποιος προσπαθεί να πάρει αποφάσεις που είναι λάθος και κοστίζουν ακριβά σε όλους τους Βούλγαρους - δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι συμφωνεί απόλυτα με τα λόγια του προέδρου Ράντεφ ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει στις παλιές διαχειριστικές συνήθειες και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν μεσάζοντες.

«Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε τα πράγματα. «Όπως είδατε, το πρώτο πράγμα που έκανε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Bulgargaz είναι να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 18%,» δήλωσε ο Κιρίλ Πέτκοφ.

vesti.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr