Κωνσταντινούπολη: Τούρκοι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου


Φεβρουάριος 1, 2022. Ελλάδα.


Τούρκοι ακτιβιστές οργάνωσαν διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κρατώντας πανό που έγραφε «Δεν θέλουμε παιδοκτόνους».

Οι διαδηλωτές σήκωσαν επίσης πλακάτ που έγραφαν «Το Ισραήλ είναι κράτος τρομοκρατίας» και «Το Ισραήλ είναι δολοφόνος παιδιών», αναφερόμενοι στις κατοχικές πρακτικές κατά των Παλαιστινίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης την Τετάρτη το απόγευμα ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ισαάκ Χέρτζογκ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Ο Ερντογάν είπε ότι το Ισραήλ έχει κάνει κάποια βήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία, με τη σειρά της, είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα μαζί του.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε ότι με την επίσκεψη αυτή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα το βλέπει ως θετική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι ο Χέρτζογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, χωρίς να προσδιορίσει την ημέρα.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε πριν από εβδομάδες μέσω τηλεφωνημάτων που έγιναν μεταξύ Ερντογάν και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με το Ισραήλ για ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι τεταμένες από το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν αρκετούς Τούρκους ακτιβιστές κατά την επίθεσή τους στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», το οποίο προσπαθούσε να σπάσει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν επίσης το 2018, με την απόσυρση των πρεσβευτών των δύο χωρών, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ανακοίνωσης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Από το 2019, το Ισραήλ συνεργάζεται με την Κύπρο και την Ελλάδα, τους ιστορικούς εχθρούς της Τουρκίας, στο πιθανό έργο του αγωγού EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά στο έργο και προέταξε εδαφικές αξιώσεις για τον πλούτο της περιοχής, αλλά το έργο υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr