Σκόπια: Φρένο έβαλε το κοινοβούλιο στους βουλγαρικούς συλλόγους


Φωτό: Ο Βουλγαρικός Σύλλογος «Τσάρος Μπόρις Γ΄» στην Αχρίδα θα πρέπει να αλλάξει την ονομασία του

Οκτώβριος 18, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Πολιτιστικοί σύλλογοι, ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα εγγραφούν στη Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ονόματα, ψευδώνυμα ή συντομογραφίες προσώπων που έχουν οποιαδήποτε σχέση με φυλετική, εθνική, θρησκευτική μισαλλοδοξία, μίσος, γενοκτονία, εξτρεμισμό, εξάπλωση ή υποστήριξη του φασισμού, του ναζισμού και του εθνικοσοσιαλισμού.

Αυτό αναφέρεται στις τροπολογίες του Νόμου για την εγγραφή πολιτιστικών συλλόγων και άλλων οργανισμών, καθώς η ισχύουσα παροχή άδειας λειτουργίας δεν προέβλεπε τέτοια κριτήρια, για τα οποία πλέον υπάρχει συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων στη Συνέλευση της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι αλλαγές σε αυτόν τον νόμο επιβλήθηκαν μετά την εγγραφή δύο βουλγαρικών πολιτιστικών συλλόγων με το όνομα ‘Βάντσο Μιχαΐλοφ στην πόλη Μοναστήρι και τον «Τσάρο Μπόρις» στην Αχρίδα, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού οι φορείς των ονομάτων αυτών των συλλόγων είναι γνωστοί ως συνεργάτες της ναζιστικής Γερμανίας και οι κύριοι συντελεστές σφαγών και εκτοπίσεων Εβραίων, αλλά και του εντόπιου σλαβικού πληθυσμού λόγω εναντίωσης στις ναζιστικές ιδέες.

Εκτός από τους δύο αυτούς συλλόγους, σε διαδικασία εγγραφής βρίσκεται και η εγγραφή ενός άλλου σωματείου με το όνομα του Τσάρου Φερδινάνδου, ο οποίος κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κυβέρνησε με τη Βουλγαρία και το έδαφος της Βαρντάρσκας εκείνη την εποχή.

Οι υπάρχοντες βουλγαρικοί σύλλογοι θα πρέπει να αλλάξουν την ονομασία τους ειδάλλως θα απαγορευτεί η λειτουργεία τους.

«Τους τελευταίους επτά μήνες γίναμε μάρτυρες της εξάπλωσης των λεγόμενων πολιτιστικών συλλόγων, που ονομάζονται από αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, Ναζί και φασίστες. Αυτός ο νόμος θα πρέπει να βάλει τέλος στην εγγραφή τέτοιων ενώσεων και ιδρυμάτων», δήλωσε η Ράσελα Μιζραχί, βουλευτής του VMRO DPMNE, η οποία πρότεινε επίσης τις αλλαγές σε αυτόν τον νόμο, όπως γράφει η Σλόμποντνα Ευρώπα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr