Το Ιράν αποβλήθηκε από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών


Φωτό
: The Associated Press

Δεκέμβριος 14, 2022. Ελλάδα.

 

Η ψηφοφορία για την αποβολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών διεξήχθη την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

29 χώρες από τα 52 μέλη που ήταν παρόντα σε αυτή τη συνεδρίαση της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της απέλασης του Ιράν και 8 χώρες καταψήφισαν,  ενώ 16 χώρες απείχαν.

 

Η Ρωσία, η Συρία, η Κίνα, το Ομάν και η Βενεζουέλα ήταν μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την αποβολή του Ιράν από την Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών.

 

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Αμερικανός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την παρουσία  και συμμετοχή του Ιράν  στο θεσμό της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες «ντροπή».

 

Η Ρωσία προσπάθησε να αναβάλει τη διαδικασία ψηφοφορίας για την αποβολή του Ιράν με προφορικό αίτημα. Απαντώντας στην κριτική ότι γιατί δεν υποβλήθηκε γραπτό αίτημα, ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε ότι δεν χρειάζεται γραπτό αίτημα και μπορούμε να το υποβάλουμε προφορικά.

 

Το αίτημα της Ρωσίας ήταν ότι δεν είναι σωστό να απελαθεί το Ιράν με αυτόν τον τρόπο και σε αυτή τη συνάντηση, και εφόσον το Ιράν έγινε μέλος της επιτροπής με την πλειοψηφία, δεν μπορεί να αποβληθεί με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, τα μέλη του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας με συντριπτική πλειοψηφία επειδή η πρόταση δεν υποβλήθηκε γραπτώς 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση.

 

Πολλά τα αιτήματα για την αποπομπή του Ιράν

 

Το ψήφισμα που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάστηκε αφού πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαίτησαν την απέλαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες.

 

Πρώτον, τον Οκτώβριο, ο Οργανισμός Παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση στην Ελβετία και ενεργεί ως συμβουλευτικός βραχίονας του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, ετοίμασε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο ζήτησε από το Συμβούλιο να αφαιρεθεί η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από την Επιτροπή.

 

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα επιφανών γυναικών στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα έγραψαν επιστολή ζητώντας την αποχώρηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών.

 

Σε αυτή την επιστολή, αναφερόμενος στο κύριο καθήκον αυτής της επιτροπής, που είναι να αγωνιστεί για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, και επίσης αναφερόμενος στους νόμους που εισάγουν διακρίσεις του Ιράν, όπως ο νόμος της κληρονομιάς, η επιμέλεια, το διαζύγιο, η υποχρεωτική χιτζάμπ κ.λπ. , αναφέρεται:

 «Λόγω της τρομερής ιστορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και λαμβάνοντας υπόψη την επιμονή της κυβέρνησης στη βάναυση καταστολή των διαδηλωτών, επιμένουμε να ακυρωθεί η συμμετοχή του Ιράν στην Επιτροπή Γυναικών. «Αυτή η επιτροπή χάνει την αξιοπιστία της κάθε μέρα που η Ισλαμική Δημοκρατία είναι μέλος της».

Η Χίλαρι Κλίντον, η Μισέλ Ομπάμα, η Λόρα Μπους, οι πρώην πρώτες κυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών και η Μέλανι Τζολί, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Σιρίν Εμπαντί, η Μαλάλα Γιουσαφζάι και η Νάντια Μουράντ είναι μεταξύ των πολιτικών προσώπων που υπέγραψαν αυτήν την επιστολή.

Την περασμένη εβδομάδα, 13 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσίευσαν κοινή δήλωση απευθυνόμενη στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησαν να ακυρωθεί η συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών.

Αυτή η δήλωση θεώρησε την ακύρωση της ιδιότητας μέλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αυτή την επιτροπή ως "ισχυρό μήνυμα" προς τους Ιρανούς ότι "η διεθνής κοινότητα δεν παρέχει μια πλατφόρμα στην [ιρανική] κυβέρνηση να προωθήσει επαίσχυντα τις απάνθρωπες στάσεις της.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr