Βουλγαρικό κόμμα κατέθεσε 590 χιλιάδες υπογραφές για δημοψήφισμα κατά του Ευρώ

Η αφίσες του 'Βαζράζντανε' για δημοψήφισμα κατά της εισαγωγής του ευρώ στη Βουλγαρία


Απρίλιος 7, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Το κόμμα Βαζράζντανε (Възраждане) κατέθεσε στο κοινοβούλιο 590 χιλιάδες υπογραφές για δημοψήφισμα για τη διατήρηση του βουλγαρικού νομίσματος λεβ.

 Ο αρχηγός του κόμματος Κωνσταντίν Κωνσταντίνοφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διεξαχθεί το φθινόπωρο μαζί με τις τοπικές εκλογές, αλλά αυτό εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, όπως η διάρκεια ζωής της μελλοντικής 49ης Βουλής.

«Η είσοδος στην Ευρωζώνη είναι μια παγίδα από την οποία δεν υπάρχει διέξοδος», είπε ο Κωσταντίνοφ, συμπληρώνοντας τη δήλωσή του με τα γνωστά επιχειρήματα ότι αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφή των αποταμιεύσεων των Βουλγάρων και υποτίμηση των εισοδημάτων.

Η πρωτοβουλία «Βαζράζντανε» για συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα κατά του ευρώ ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου. 

Το ερώτημα που υπέγραψαν οι πολίτες τέθηκε ως εξής: 

Συμφωνείτε το βουλγαρικό λεβ να είναι το μόνο επίσημο νόμισμα στη Βουλγαρία μέχρι το 2043; 

Ο λόγος που διατυπώθηκε με αυτόν τον τρόπο το ερώτημα είναι γιατί οι άμεσες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα «Υποστηρίζετε την εισαγωγή του ευρώ στη Βουλγαρία;» αποκλείονται, καθώς ο Νόμος για την Άμεση Συμμετοχή των Πολιτών στην Κρατική Εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαγορεύει τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα που ρυθμίζονται σε ήδη αποδεκτές και επικυρωμένες διεθνείς συνθήκες και με την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς η ίδια αποφασίζει πότε θα συμβεί αυτό. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Βουλγαρία, Ρούμεν Ράντεφ,  μάλλον θα απορρίψει το αίτημα του «Βαζράζντανε» να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.

Η υποβολή των υπογραφών στην Εθνοσυνέλευση είναι μόνο το πρώτο βήμα της διαδικασίας. 

Από εδώ και πέρα, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αποστέλλει αμέσως την υπογραφή στη Γενική Διεύθυνση «Πολιτείας και Διοικητικών Υπηρεσιών» (ΓΓΑΟ), η οποία διενεργεί επίσημο έλεγχο το αργότερο εντός 45 ημερών από την παραλαβή της. 

Φωτό από την κατάθεση των 590 χιλιάδων υπογραφών κατά του Ευρώ (Novinite)

Η εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι νωρίτερα από τις 19 Απριλίου, όταν πιστεύεται ότι ο αρχηγός του κράτους Ρούμεν Ράντεφ θα συγκαλέσει την Εθνοσυνέλευση. Στη συνέχεια οι βουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν και πρόεδρο της βουλής, ο οποίος θα συνεχίσει με την εφαρμογή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική ‘Ντνέβνικ’ η πιο σημαντική προϋπόθεση για να ληφθεί μια απόφαση σε δημοψήφισμα είναι η δραστηριότητα των πολιτών. 

Σύμφωνα με το νόμο, το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης του λαού είναι υποχρεωτικό και νόμιμο μόνο εάν ψήφισαν τουλάχιστον τόσοι ψηφοφόροι όσοι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

 Την Κυριακή ο αριθμός τους έφτασε τα 2.683.606 ή 40,6%. Αυτό σημαίνει ότι μια σημαντική απόφαση όπως η αναβολή της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη μπορεί να ληφθεί από λιγότερους από τους μισούς πολίτες με δικαίωμα ψήφου. 

Την ίδια στιγμή, μια πανεθνική αντιπροσωπευτική έρευνα του πρακτορείου «Alfa Research» που ανέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών έδειξε ότι αν και μόνο το 10 τοις εκατό των ανθρώπων αισθάνονται ενημερωμένοι για το θέμα, κάθε δεύτερος Βούλγαρος είναι κατά της εισαγωγής του ευρώ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr