Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

Μνημεία της αρχαίας Κρηστωνίας

Απρίλιος 15, 2010

Ορισμένες περιοχές του αρχαίου ελληνικού χώρου καλύπτονται με ένα ανεξήγητο μυστηριώδες πέπλο.
Πολλές φορές ο άνθρωπος, δημιουργεί ιστορίες και θρύλους για να εξηγήσει το απόκρυφο, το ακατανόητο.

Πίσω όμως από κάθε μυστήριο υπάρχει ένα γεγονός, που ίσως, να πραγματοποιήθηκε, να διαδραματίσθηκε, σε άγνωστο ιστορικό χρόνο και ο άνθρωπος το μετέδωσε από γενιά σε γενιά με τη μορφή ενός μύθου.
Έτσι μένουν στη μνήμη των ανθρώπων πολλά γεγονότα που ειδάλλως θα είχανε λησμονηθεί.
Μια από τις περιοχές αυτές είναι ο μικρός γεωγραφικός χώρος των πηγών και των παραποτάμων του Γαλλικού ποταμού, στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι η ιερή γη της αρχαίας Κρηστωνίας.
Ένα ελάχιστο μέρος πέρα από τα μουσεία και τις όποιες συλλογές παρουσιάζουμε στο βίντεο που ακολουθεί.
Ευχαριστώ για όλη αυτήν την παρουσίαση, τον ακούραστο ‘Βισάλτη’, για το δημιουργικό πνεύμα του, το οποίο συνειδητά αναλώνει στην ανάδειξη σημαντικών στοιχείων, τα οποία προσδίδουν την αρμόζουσα ελληνική αίγλη στον αρχαιότατο χώρο της μακεδονικής γης.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

2 σχόλια:

Βισάλτης είπε...

Τι να παρουσιάσεις πρώτα,τι να αναδείξεις,και τι να πρωτοσώσεις;Κάθε πέτρα,κάθε λόφος,κάθε περιοχή και μια διαφορετική ιστορία.Όταν άλλοι αναγκάζονται να επινοήσουν την ιστορία τους, εμείς έχουμε την ευχή και κατάρα να την έχουμε σε αφθονία.Μαζί και τα μνημεία.Απλώς εμείς τα ισοπεδώνουμε ή τα εξαφανίζουμε για να μας βγάλουν από τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί τους, και να μας αφήσουν ήσυχους στην σύγχρονη συναρπαστική ζωή μας.
Γιώργο εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την εμπειρία μιας περιήγησης και μιας συνεργασίας μαζί σου.

Free είπε...

Ενιδαφέρον αλλά και εξοργιστικό το videoclip. Θα μας θαυμάσουν οι Βρεττανοί και όλος ο κόσμος για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε και εξωραϊζουμε τους αρχαίους ναούς. Εάν δεν είναι δυνατόν να περιφρουρείται ο αρχαιολογικός χώρος, ας πάρουν οι αρχαιολόγοι τα μέλη να τα βάλουν σε μουσεία όπως έχουν κάνει οι Γερμανοί και οι Βρετανοί. Ή ας πουλήσουμε το ναό σε Γερμανούς ή Βρετανούς να αναλάβουν αυτοί την εκμετάλλευση του. Πώς είναι δυνατόν τα μέλη του ναού να έχουν διασκορπιστεί σε φράχτες, κάτω από γλάστρες και μεταξύ των άλλων για να στηρίζονται τα συρματοπλέγματα ενός νεκροταφείου;

Βισάλτη, μήοως μπορείς να μου στείλεις μιά-δυό φωτογραφίες;

tymphaios1 @ googlemail.com (χωρίς τα κενά)