Θύλακες τρομοκρατών στα Βαλκάνια



Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στα Βαλκάνια απασχολούν σοβαρά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρωμένη στον οικονομικό τομέα, παραβλέπει γεγονότα που θα μπορούσαν να γιγαντωθούν με μεγάλες επιπτώσεις στη βαλκανική.

Όσο ‘αποκαρδιωτικό’ και να είναι για τα Σκόπια, που η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν ασχολείται με το ‘πρόβλημά’ που έχει με την Ελλάδα, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, τόσο τονίζεται το ενδιαφέρον της υπερδύναμης για θύλακες που ενδέχεται να γεννήσουν βαλκάνιους τρομοκράτες.

Στο δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας УТРИНСКИ ВЕСНИК γίνεται λόγος πως μέσα σε μια ώρα συζήτησης για τα βαλκάνια στην ημερήσια αμερικανική αντζέντα, τα πενήντα λεπτά καλύφθηκαν με το ζήτημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και μόνον ένα (...) λεπτό για τα Σκόπια. (αναφέρεται: εδώ)

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η σερβική εφημερίδα Politika κάνει μια μνεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και γενικότερα στις εξελίξεις του μουσουλμανικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής.

Στο άρθρο της εφημερίδας γίνεται προειδοποίηση για γέννηση νέων τρομοκρατών ‘τζιχάντ’ –ιερού πολέμου.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο στα θέματα τρομοκρατίας Domagoj Margetic παρατηρείται μια αύξηση του μουσουλμανισμού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, στην περιοχή Ράσκα της Σερβίας, στα νοτιοανατολικά τμήματα του Μαυροβουνίου καθώς και στην πΓΔΜ.

«Παρατηρείται μια πολύ σημαντική διαίρεση του μουσουλμανισμού σε δύο παρατάξεις.

Η μία παράταξη αποτελείται από μεταρρυθμιστές που πιστεύουν ότι ο στόχος τους –που είναι ο εξισλαμισμός της κοινωνίας- μπορεί να επιτευχθεί και με μή βίαια μέσα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στην γενικότερη μόρφωση των νέων και την συμμετοχή τους μέσα στις μουσουλμανικές πολιτικές διαδικασίες.

» Η δεύτερη παράταξη θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ως ‘παραδοσιακή’ . Οι υποστηρικτές της παράταξης αυτής κατηγορούν τους μεταρρυθμιστές ότι έχουν εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της ισλαμικής πίστης και τους χαρακτηρίζουν αποστάτες του ισλαμισμού».

Το νήμα το οποίο συνδέει τις δύο φατρίες της Τζιχάντ είναι η πατρίδα τους, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που θεωρείται θύμα επίθεσης, ενώ τμήματά της βρίσκονται ακόμη υπό κατοχή και θα πρέπει να απελευθερωθούν.

Οι μεταρρυθμιστές ορίζουν ως ‘τζιχάντ’ την έναρξη ενός απελευθερωτικού πολέμου που θα μπορούσε μέσα από πολιτικές εντάσεις να μετατραπεί σε έναν ένοπλο αγώνα με στόχο την απελευθέρωση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και την καθιέρωση του μουσουλμανισμού.

Ήδη έχουν επισημανθεί μουσουλμανικοί θύλακες που με επίκεντρο την Βοσνία – Ερζεγοβίνη εξαπλώνονται στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχής της Ράσκας.

Οι ομάδες αυτές επιδιώκουν τους ιδεολογικούς και πολιτικούς τους στόχους με την εφαρμογή βίαιων μέσων και μεθόδων.

Ο αναφερόμενος συγγραφέας Domagoj Margetic καθώς και ο καθηγητής του τμήματος επιστημών της Ισλαμικής στο Σαράγεβο Δρ Hafizović Resid, προειδοποιούν πως μια νέα γενιά τρομοκρατών έχει παρουσιαστεί, είναι οπαδοί του Muhammad Ibn al Vahaba και χαρακτηρίζονται ως «φάλαγγες πρόθυμων ανθρώπων να διασπείρουν αίμα με το θάνατό τους».

Είναι γνωστό εξάλλου πως τεράστια αραβικά-μουσουλμανικά κεφάλαια εισρέουν στις αναφερόμενες χώρες ή περιοχές με το πρόσχημα ανέγερσης ή συντήρησης τζαμιών και τεμένων.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Έκκληση Πατριάρχη Ιεροσολύμων για χάρη σε ισραηλινό υπουργό



Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ΄ απηύθυνε έκκληση προς τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες να αποδώσει χάρη στον πρώην Υπουργό Σλόμο Μπεν Εζρί, ο οποίος φυλακίστηκε κατηγορούμενος για διαφθορά.

Στην επιστολή του ο Θεόφιλος Γ’ , η οποία σημειωτέον δημοσιεύθηκε στην εβραϊκή γλώσσα στην καθημερινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth (ידיעות אחרונות‎), έγραψε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους πως έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του και έχει καλή διαγωγή.


«Είναι θρήσκος και καλόκαρδος άνθρωπος, είναι πολύτεκνος οικογενειάρχης, ένας άνθρωπος με καλές προθέσεις.»


Ανέφερε μάλιστα και τις περιπτώσεις στις οποίες ο Μπεν Εζρί βοήθησε τους λιγότερο τυχερούς και πρόσθεσε επί λέξει:

« ευελπιστώ πως ένα άτομο τόσης υψηλής εμβέλειας, που η κοινωνία τον ευγνωμονεί, να του αποδοθεί χάρη από την Εξοχότητά σας»





Στο περιθώριο βάζουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια



Για απαισιοδοξία και σκοτεινό μέλλον μιλούν τα σκοπιανά ΜΜΕ

«Κόπηκαν τα φτερά» της κυβέρνησης των Σκοπίων με τη διαπίστωση πως έχουν μπει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η σκοπιανή εφημερίδα УТРИНСКИ ВЕСНИК χαρακτηρίζει σκοτεινό, απαισιόδοξο, αβέβαιο το μέλλον της χώρας, μετά από ένα χρόνο που στο τιμόνι των ΗΠΑ βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα.

Με την αποχώρηση, λέει, της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους χάθηκε και η υποστήριξη προς την πΓΔΜ.

Η συντάκτης του πρωτοσέλιδου άρθρου, Тамара Грнчароска, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αν η πΓΔΜ πριν από δύο-τρία χρόνια ήταν υπερήφανη που ο πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας του κόσμου την είχε στον κατάλογο των προτεραιοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων της, σήμερα δεν μπορεί να υπερηφανεύεται πως θα έχει έστω μιας ισχυρής, προφορικής, στήριξης της Ουάσιγκτον.»

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, απλά, η διαβεβαίωση από τον Ομπάμα (και αυτό έγινε πέρσι) πως οι ΗΠΑ θα είναι συνεπείς στις αποφάσεις της πολιτικής τoυς, και θα συνεχίσουν να «στηρίζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σχετικά με την διαφωνία του ονόματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτές».

«Κρύο Ντούζ» για Σκόπια

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στην αμερικανική πολιτική έναντι των Σκοπίων.

«Σε μια συνάντηση 60 λεπτών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αντικείμενο συζήτησης τα Δυτικά Βαλκάνια, τα πενήντα λεπτά καταναλώνονται για την κατάσταση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, τρία λεπτά για πως θα «βοηθηθεί η Σερβία για να μπει γερά στο ευρωπαϊκό μονοπάτι» και μόνον ένα ή δύο λεπτά για τα προβλήματα της πΓΔΜ»

Η συντάκτης σημειώνει πως η κατάσταση είναι δραματικά διαφορετική από τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Μπους για την πΓΔΜ, στα θέματα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

Η εφημερίδα ανέτρεξε να ζητήσει πληροφορίες για τη «δραματική αλλαγή», όπως την χαρακτηρίζει, της αμερικανικής πολιτικής, στον καθηγητή των Διεθνών Σχέσεων και πρώην πρέσβη της πΓΔΜ στον ΟΗΕ Ντέσκο Μαλέσκι.

Ο Σκοπιανός καθηγητής θα διατυπώσει την άποψη πως υπάρχει μια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά θέματα, στα οποία πρωτεύοντα ρόλο έχει, τώρα, η ΕΕ.

«Θα πρέπει να ξέρετε πως ότι οι διεθνείς πολιτικές δεν είναι σταθερές και απρόβλεπτες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στις σχέσεις των κρατών».

Θα διευκρινίσει στη συνέχει λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είδαμε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο προς το συμφέρον της πΓΔΜ, και δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους με την Ελλάδα, θα ήταν καλό να το ξέρουμε αυτό».

Σύμφωνα με τον σκοπιανό καθηγητή το Βουκουρέστι ήταν ένα μάθημα για την αμερικανική πολιτική.

«Εάν η πΓΔΜ θέλει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι το μήνυμα που έστειλαν σε εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες» δηλώνει ο Μαλέσκι και θα τονίσει «στην πολιτική ισχύει 'θα μας βοηθήσετε για να σας βοηθήσουμε' »...

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

«Ρεκόρ Γκίνες» Τουρκίας για απαγορεύσεις κομμάτων...



Η ...δημοκρατική Τουρκία ...απαγόρευσε 27 κόμματα...


Ο Χασίπ Καπλάν, μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) υπέβαλε την Τετάρτη (20 Ιανουαρίου) μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να επικηρύξει το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Το Ανώτατο τουρκικό δικαστήριο, τον περασμένο μήνα, αποφάσισε την κήρυξη ως παράνομου του φιλοκουρδικού κόμματος DTP με το αιτιολογικό των φερόμενων σχέσεων του με την τρομοκρατική οργάνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, το μέλος του BDP Χασίπ Καπλάν επέμεινε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για απαγόρευση του DTP.

Πολύ εύστοχα είπε στους δημοσιογράφους:
«Η Τουρκία έχει κλείσει το 27ο πολιτικό κόμμα της. Έχει γραφεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση πολιτικών κομμάτων"

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Πηγές:
Zaman - 21/01/10,
CNN Turk,
DPA,
BTA
SETIMES 21 / 01/10