Αλβανία: Σε αναμονή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων


Μάρτιος 23, 2010

Αργυρόκαστρο.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο προς τους αλβανούς δημοσιογράφους.

Η δήλωση του προξένου έγινε στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο της ανεξαρτησία της Ελλάδας στην πόλη του Αργυροκάστρου.

Ο πρόξενος Ιωάννης Ριζόπουλος δήλωσε στα αλβανικά μέσα πως η Αλβανία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την κατάργηση των θεωρήσεων με τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, εφ’ όσον πληρούνται οι απαιτούμενες διεθνείς προϋποθέσεις. Υπενθύμισε πως το ίδιο είχε επισημάνει και κλιμάκιο της ευρωπαϊκής ένωσης που επισκέφθηκε την Αλβανία την περασμένη εβδομάδα.

Λόγω μεγάλου όγκου Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, η απελευθέρωση των θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα από τα κύρια ζητούμενα της Αλβανίας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Σερβία: Ζητάει από Ελλάδα την έκδοση του καταχραστή πρωτοσύγκελου

Μάρτιος 23, 2010



Η Σερβική κυβέρνηση έστειλε υπόμνημα και αίτηση για την έκδοση του πρωτοσύγκελου Συμεών Βιλόφσκι που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στις 11 Μαρτίου 2010 από την ελληνική αστυνομία.

Ο ιερωμένος αυτός, ήταν προσωπικός γραμματέας του επισκόπου Αρτεμίου, σε Μονή του Κοσσυφοπεδίου, και κατηγορείται για κατάχρηση 350 χιλιάδων ευρώ που προορίζονταν για αναστήλωση των εκκλησιών των καταστραμμένων μοναστηριών. Για το ίδιο θέμα συνελήφθη και ο αναφερόμενος επίσκοπος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας μετά τις καταγγελίες σε βάρος του επισκόπου τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του.



Σχετικά είχαμε αναφέρει: Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη Σέρβος ιερωμένος





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- πληροφρίες από Информационна Агенция "Фокус"


Σκοπιανή εφημερίδα: Οι Έλληνες υποχώρησαν από τις θέσεις τους για το όνομα...




Μάρτιος 23, 2010



Επικαλούμενη ανώνυμους διπλωμάτες η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ γράφει σήμερα, πως κυκλοφορεί ένα πακέτο προτάσεων για μια πιθανή λύση στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, σε κύκλους οι οποίοι ασκούν επιρροή στη διεθνή κοινότητα.

« Δεν πρόκειται για μαξιμαλιστική θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε για παράδειγμα τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη προς τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς. Αλλά πρόκειται για μια θέση που η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει πιο κάτω το όριο που είχε αναγγείλει» γράφει η σκοπιανή εφημερίδα.

Αυτή όμως η θέση, που χαρακτηρίζεται ως χαλαρή, δεν είναι κάτι το νέο.

Και αυτό το γνωρίζουν και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι εξοικειωμένες με την ‘χαλαρή’ θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία θέση, σε τελική ανάλυση, είναι ταυτόσημη και συνέχεια της προηγούμενης του Κώστα Καραμανλή όπως διατυπώθηκε, άλλωστε, ένα περίγραμμά της, τότε, και από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς προετοίμαζε μια άτυπη πρόταση προς τον Νίμιτς.

Στο επίκεντρο του πακέτου, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, είναι το όνομα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με την πρόταση η ονομασία αυτή θα ισχύει στον ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και διεθνή φόρα.

Η Ελλάδα, μάλιστα, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ψήφισμα του ΟΗΕ ώστε να επικυρωθεί η νέα διεθνή ονομασία που θα χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις αλλά και σε τρίτες χώρες.

Οι διπλωμάτες, ωστόσο, που κρατούν την ανωνυμία τους, σχολιάζουν προς την σκοπιανή εφημερίδα, πως η πρόταση είναι μέρος της τελικής απόφασης, αλλά υπάρχει ένας δισταγμός για την επιβολή της υιοθέτησης της απόφασης αυτής στα αντιπολιτευτικά κόμματα των Σκοπίων. Πως δηλαδή θα μπορέσουν να τα πείσουν στο νέο όνομα και σε μια αμφίδρομη σχέση με το συνταγματικό όνομα της χώρας;



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Δρούτσας - Σκόπια: «Βόρεια Μακεδονία» το όνομα στην ελληνική γλώσσα





Μάρτιος 23, 2010
«Η ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ απηχεί την ελληνική θέση για να υπερβούμε τη διαφορά με το όνομα», γράφει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ‘Μακφαξ’ σήμερα.

Το δημοσίευμα που δεν είναι τυχαίο, αφού προωθεί, σιγά αλλά σταθερά, την ονομασία αυτή στο εσωτερικό της Ελλάδας, με δεδηλωμένο στόχο, από ότι βλέπουμε, την εξοικείωση του ελληνικού λαού, στην υποχώρηση αυτή.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος Αλεξαντάρ Τσοτσέφσκι (Александар Чочевски ) επικαλείται συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στο ‘Sky TV’, στην οποία σχολίασε τη σχετική αναφορά της πρότασης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την επίσκεψη Παπανδρέου για ‘Βόρεια Μακεδονία’, συμπληρώνοντας πως αυτό προσφέρει την ευκαιρία για επίλυση της διαφοράς.

«Είναι γνωστό ότι ο κ. Νίμιτς προώθησε την ιδέα για την ονομασία ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’.

»Η ελληνική θέση επί της διαφοράς είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για τη συνολική χρήση του. Πιστεύω ότι όποιος χρησιμοποιεί τη λογική του, θα διαπιστώσει ποια ιδέα έχει εισαχθεί στον μυαλό του, ποια είναι η ελληνική θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δρούτσας.

Παρά το γεγονός, τονίζει το σκοπιανό δημοσίευμα, ότι στη συνέντευξή του επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές, ωστόσο τόνισε πως και αν δεν ληφθεί τελική απόφαση για το όνομα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον, στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας.

«Εάν το ζήτημα του ονόματος επιλυθεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν όμως δεν επιλυθεί , όπως είπα, δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Δημήτρης Δρούτσας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Κοσσυφοπέδιο : Σε εξέλιξη ασκήσεις των δυνάμεων KFOR

 Γερμανικό Leopard 2A5, μέρος των δυνάμεων KFOR

Μάρτιος 22, 2010

Κοσσυφοπέδιο.

Ασκήσεις άρχισαν από χθες οι δυνάμεις KFOR που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως ανακοινώθηκε, από το αρχηγείο των δυνάμεων αυτών από την πρωτεύουσα, Πρίστινα, στρατιωτικά τμήματα πρόκειται να αναπτυχτούν σε όλο το χώρο του Κοσσόβου.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Μαρτίου και βρίσκονται υπό της επίβλεψης του στρατηγού Markus Bentler, διοικητή των δυνάμεων KFOR.

Στόχος των γυμνασίων είναι η ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των δυνάμεων και του συντονισμού τους με τμήματα της αποστολής Euleks και της αστυνομίας του Κοσσόβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, η άσκηση έχει σκοπό να ενισχύσει την ικανότητα των δυνάμεων για ταχεία αναδίπλωση επί τόπου, ώστε να απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά σε ενδεχόμενη απειλή του Κοσσυφοπεδίου από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Η εξόδιος ακολουθία του ηγούμενου της Μονής Χιλανδαρίου


Μάρτιος 23, 2010

Βελιγράδι.

Ο πανοσιολογιότατος ηγούμενος της Αγίας Μεγάλης Λαύρας του Χιλανδαρίου, αρχιμανδρίτης Μωϋσής, κηδεύθηκε χθες στο νεκροταφείο του μοναστηριού, παρουσία των μελών της αδελφότητας του Χιλανδαρίου, των ηγούμενων και των μοναχών από τα άλλα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαυροβούνιου και Παραθαλασσίου, Κ.Κ. Αμφιλόχιος,- όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την έδρα της Δωρεάς του Αγίου Μοναστηριού του Χιλανδαρίου, στο Βελιγράδι.

Ο αρχιμανδρίτης Μωϋσής, που απεβίωσε προχτές, Κυριακή, στο Άγιο Όρος, σε ηλικία 87 ετών, κηδεύθηκε, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στο Άγιο Όρος, 24 ώρες μετά την κοίμησή του, στο μικρό νεκροταφείο, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Μετά από επτά χρόνια πρόκειται να γίνει η ανακομιδή των λειψάνων του, οπότε θα τοποθετηθούν στο ειδικό οστεοφυλάκιο, που διατηρείται στο μοναστήρι.

Σημειώνεται ότι ο αρχιμανδρίτης Μωϋσής έζησε στο Χιλανδάρι 44 ολόκληρα χρόνια μοναχικής ζωής, και κατά τα 18 τελευταία χρόνια ήταν ηγούμενος της Αγίας Μεγάλης Λαύρας του Χιλανδαρίου.

Ο αρχιμανδρίτης Μωϋσής, δηλαδή ο κατά κόσμον Stanislav Žarković, γεννήθηκε στο χωριό Kamenica, κοντά στη σερβική πόλη Valjevο.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σλοβένος ευρωβουλευτής υποστηρικτής των Σκοπίων




Μάρτιος 23, 2010


Είναι πάγιες οι θέσεις των Σλοβένων ευρωβουλευτών για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή ένωση,  οι οποίοι βλέπουν με πλήρη αδιαφορία τις ελληνικές θέσεις.

Ένας από αυτούς είναι και ο Jelko Kacin. Ο οποίος δηλώνει σταθερά πως η διαφωνία του ονόματος των Σκοπίων με την Ελλάδα είναι ένα διμερές ζήτημα που δεν πρέπει να επηρεάζει τη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ. Προτείνει, μάλιστα, τη ...διαμεσολάβησή του, στην επίλυση του προβλήματος των Σκοπίων, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη τους στην ευρωπαϊκή ένωση...

Η δήλωσή του έγινε προς το πρακτορείο ειδήσεων ‘ΜΙΑ’ σε μια ερώτηση του πρακτορείου 'αν συμφωνεί με τη θέση που διετύπωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε', στο συνέδριο των Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo του Kranj της Σλοβενίας, ότι οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να επηρεάζουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. (ένα θέμα επίκαιρο του συνεδρίου, που αφορούσε τις σχέσεις Βελιγραδίου Κοσσυφοπεδίου).
Η απάντηση βέβαια ολίσθησε προς το ζήτημα της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, γνήσιος φιλοσκοπιανός λόγω κοινής σλαβικής καταγωγής του, θα διατυπώσει :

«Επίσημη θέση των Βρυξελλών, όπως έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης είναι η ένταξη όλων των χωρών. Και όταν μιλάμε για τον αποκλεισμό της πΓΔΜ (την ονομάζει ο ευρωβουλευτής ως «Μακεδονία») αυτός γίνεται από την Ελλάδα, για μια διμερή τους διαφορά. Πρέπει να βρεθεί μια λύση (πέρα από τη διαφορά αυτή) ώστε να πάρει η πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων»

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φίλε και στην Ύπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Catherine Ashton ώστε να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να βρεθεί μια modus vivendi για τη διαφορά του ονόματος της πΓΔΜ με την Ελλάδα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος