Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ετοιμάζει απάντηση στις επιστολές των Σκοπιανών


Οκτώβριος 27, 2011.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάζει απαντήσεις σε όλες τις επιστολές που έλαβε από διάφορα ιδρύματα και ενώσεις των Σκοπίων.

Ένας μεγάλος αριθμός Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων, εκπαιδευτικών και αθλητικών σωματείων έχουν αποστείλει επιστολές στον Στέφαν Φούλε, εκφράζοντας την ανησυχία και την αντίθεσή τους στην έκθεση προόδου του κράτους των Σκοπίων, στην οποία δεν περιλαμβάνεται το επίθετο «μακεδονικός/ή».
Σύμφωνα με τις αντιδράσεις  για το θέμα αυτό, καθώς και η παράλειψη του ονόματος «Μακεδονία», καθορίζονται ως προσβλητικές και ως διακρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταυτότητα και τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς του «μακεδονικού» λαού.


Από το γραφείο του Επιτρόπου θα τονιστεί και πάλι ότι αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως πάλι έχει διευκρινιστεί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελλών.

Το ζήτημα αυτό σχολιάστηκε και στην συζήτηση που έγινε για την προώθηση της εσωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά δεν γνωστοποιήθηκε κάποιο σχετικό σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, χθες υπήρξε και η αντίδραση της σλαβικής,  λεγόμενης, «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»,  η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την απάλειψη του ονόματος «μακεδονική/ος» από την έκθεση για την πρόοδο της χώρας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της πραγματικότητας με την άρνησή της να παραδεχθεί την κοσμική κληρονομιά του μακεδονικού λαού», αναφέρουν σχετικά οι Σλάβοι κληρικοί.
--
Πηγή: Inanews