Τουρκία: Οι 36 Κούρδοι στο Ουλούντερε σκοτώθηκαν από το ‘Predator’



Ιανουάριος 9, 2012.

Οι βομβαρδισμοί οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 36 Κούρδων χωρικών,  στο χωριό Ουλούντερέ, γράφει η τουρκική εφημερίδα ‘Aydınlık’ ,  προέρχονταν  από τον οπλισμό του μη επανδρωμένου αεροσκάφους (Predator) που διενεργούσε έρευνα  πάνω από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα.


Σε λανθασμένο χειρισμό, τελικά, οφείλεται  ο θάνατος των αθώων πολιτών του μικρού συνοριακού χωριού.

Η ρίψη πυραύλων έγινε 16 με 18 λεπτά, πριν απογειωθούν από τη βάση Ινσιρλίκ τα τουρκικά μαχητικά F-16,  για να έρθουν στην περιοχή,  όπου «αναγνωρίστηκαν τρομοκράτες» , όπως ‘πληροφόρησε’ το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τη βάση, αναφερόμενο στο χωριό Ουλούντερε των  ιρακινών συνόρων.

Σύμφωνα με την αρχική επίσημη πληροφόρηση, η ρίψη πυραύλων είχε γίνει από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, κατόπιν λανθασμένων πληροφοριών.

Με την πρόοδο, όμως, της έρευνας διαπιστώθηκε, οι πύραυλοι του UAV ήταν  αυτοί που σκότωσαν τους αθώους χωρικούς και όχι οι τουρκικοί πύραυλοι  των F-16, που ρίφθηκαν λίγο αργότερα στην ίδια περιοχή.

Η αποκαλυπτική αυτή διευκρίνιση έγινε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό  Φικρέτ Βιλά, στις 5 Ιανουαρίου, σε έναν ιδιωτικό σταθμό, αναφέροντας μάλιστα ότι στη βάση Ινσιρλίκ σταθμεύουν τέσσερα τέτοια  αμερικανικά μη επανδρωμένα  αεροσκάφη, τα οποία έχουν αρχίσει την ‘αντιτρομοκρατική υπηρεσία’ από τις 23 Νοεμβρίου του 2011.

--