Το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν



Μάιος 16, 2012.

Μόσχα.

Το Ιράν σχεδιάζει να θέσει σύντομα σε τροχιά τρεις δορυφόρους και στη συνέχει να στείλει άνθρωπο στο διάστημα, σύμφωνα με την ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής πρεσβείας, η πρώτη εκτόξευση ενός δορυφόρου που ονομάζεται «Fajr» είχε προγραμματιστεί για τις  24 Μαΐου.

Δύο άλλοι δορυφόροι  - "Tolu" και  "Mesbah" θα είναι επίσης έτοιμοι για εκτόξευση, όπως ανέφερε το πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Το Ιράν είχε θέσει σε τροχιά  ήδη τρεις  δορυφόρους, τον Φεβρουάριο του 2009 και τον Ιούνιο του 2011 καθώς και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά σύμφωνα με την πρεσβεία το πρόγραμμα  του «Fajr» είναι αρκετά βελτιωμένο όσον αφορά τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες.

Το «Fajr» είναι βάρους 50 κιλών, εξοπλισμένο με φωτογραφικές μηχανές και εγκαταστάσεις αξιολόγησης. Το Ιράν προσδοκά ότι ο δορυφόρος θα μπορούσε να παρέχει και να αναμεταδίδει εικόνες σε συνδυασμό  με τους  επίγειους  σταθμούς.

Στο μεταξύ η Ιρανική Υπηρεσία Διαστήματος σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα διαστημικό όχημα με βιολογικά αντικείμενα στο διάστημα, ως προπομπό για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της χώρας, δήλωσε η πρεσβεία.
--