Βούλγαρος ΥΠΕΞ: «Θα υποστηρίξουμε τα Σκόπια υπό προϋποθέσεις»




Οκτώβριος 30, 2012.

Μπλαγκόεβγκραντ- Βουλγαρία.

«Στόχος μας δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι να εμποδίσουμε την ένταξη των Σκοπίων ή οποιαδήποτε άλλης χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη», δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπλαγκόεβγκραντ, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ.


Κατά την επίσκεψή του στο Μπλαγκόεβγκραντ ο Βούλγαρος υπουργός συναντήθηκε με πολίτες, οι οποίοι απαίτησαν να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε γειτονικές χώρες, ώστε η Βουλγαρία να υποστηρίξει την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον ίδιο στο σχέδιο έκθεσης για τα Σκόπια παρουσιάζονται τα θέματα των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και ενδείξεις για καταπίεση ατόμων με βουλγαρική συνείδηση στο κράτος των Σκοπίων.

Ο Μλαντένοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία θεωρεί σημαντικό να οριστούν με σαφήνεια οι ανησυχίες της και στη συνέχεια θα λάβει απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων  των Σκοπίων με την ΕΕ.

Αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία τα οποία καθόρισε ως κοινά με τα Σκόπια είπε:

«Γιατί να μην γιορτάζουμε μαζί με τα Σκόπια κάποιες ιστορικές επετείους που σχετίζονται με τον Γκότσε Ντέλτσεφ;»

«Η Ιστορία πρέπει να αναλύεται από τους ιστορικούς και γίνεται επικίνδυνη όταν συγχέεται η ιστορία με την πολιτική», είπε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών στο Μπλαγκόεβγκραντ.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr