Σκόπια: Συνάντηση των διευθυντών αμυντικής πολιτικής της Αδριατικής Χάρτας



Μάιος 15, 2013.

Σκόπια.

Το νοτιοσλαβικό κράτος εξέφρασε  την επιθυμία και τη δέσμευσή του να συμβάλλει στη νέα αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το 2014 και να συμπεριληφθεί  στη διαδικασία σχεδιασμού στην αποστολή αυτή.


Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός  Άμυνας, Σάσο Στεφανόφσκι, στην ομιλία του με τους εμπειρογνώμονες κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της αμυντικής πολιτικής των κρατών μελών της Αδριατικής Χάρτας (group A5), υπό την προεδρία του νοτιοσλαβικού κράτους.

Ο Στεφανόφσκι είπε ότι το νοτιοσλαβικό κράτος – FYROM,  θα συμμετάσχει στην ISAF στο Αφγανιστάν και μετά το 2014, προκειμένου να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις στα κέντρα κατάρτισης, ως συμβουλευτική αποστολή.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών ειπώθηκε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλα άλματα στην ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων, στα πλαίσια της λεγόμενης «έξυπνης άμυνας».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν τα περιφερειακά κέντρα κατάρτισης όπως το RACVIAC στην Κροατία, το κέντρο εκπαίδευσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη,  το πυρηνικό, βιολογικό και χημικό κέντρο εκπαίδευσης στη Σερβία, το κέντρο κατάρτισης πιλότων στο Μαυροβούνιο, καθώς και το κέντρο εκπαίδευσης του Κρίβολακ στη Νοτιοσλαβία.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Νοτιοσλαβία- Σκόπια, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλβανία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σλοβενία και το Γραφείο Συνδέσμου του ΝΑΤΟ των Σκοπίων.

Κύριος σκοπός  της συνάντησης- σύμφωνα με το δημοσίευμα-  ήταν η προετοιμασία για την επερχόμενη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της Ομάδας Α5 τον Ιούνιο στην Οχρίδα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr