«Αρχαιολόγοι των Σκοπίων εμποδίζουν να φανεί το αλβανικό ιστορικό παρελθόν»


«Ποιανού κληρονομιά είναι τα μνημεία στη χώρα; των Αλβανών ή των Σλάβων»...

Νοέμβριος 17, 2013.

Η Ένωση για την Εκτέλεση των Αρχαιολογικών Επιστημών των Σκοπίων, εμποδίζει την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων των Αλβανών και την πολιτιστική τους κληρονομιά στο Νοτιοσλαβικό κράτος, εικάζοντας ότι τα  αρχαιολογικά –περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην ιστορία των Σλάβων, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα και διαφημίσεις  μιας νέας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στα Σκόπια, την Albafone, που μιλά για την παράδοση και ιστορία των Αλβανών.


Η εταιρεία αυτή έχει δημοσιεύσει επίσημα σχετικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της, όπου αναφέρεται στις ιστορικές περιόδους των Ιλλυριών και την καταγωγή των Αλβανών από τους Ιλλυριούς και τους Δαρδάνους, ενώ οι αρχαιολόγοι του σλαβικού πολιτισμού αναφέρουν ότι τα ευρήματα σε περιοχές των Σκοπίων αποτελούν μέρος της κληρονομιάς τους.

Ανάμεσα στα αρχαιολογικά στοιχεία βρίσκεται το Φρούριο των Σκοπίων,  η χρυσή προσωπίδα που βρέθηκε στην Αχρίδα και φέρεται ως ιλλυρική καθώς και άλλα αντικείμενα για τα οποία οι αρχαιολόγοι των Σκοπίων θα θεωρούν ως ‘δικά τους’.

Ωστόσο, η “Albafone” δεν θέλησε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς αλλά προτιμά να παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία και έγγραφα για να αποδείξει την αλήθεια.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr