Καθηγητής Божидар Димитров: Οι κοινές πρεσβείες Βελιγραδίου και Σκοπίων- σημαντικό βήμα για δημιουργία ενός κοινού κράτους


Ιανουάριος 6, 2014.


Σόφια- Βουλγαρία.

Η θέσπιση κοινών πρεσβειών μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινής χώρας και  για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πραγματοποιούνται διάφοροι τρόποι. Ένας από αυτούς είναι μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, σχολιάζοντας την πληροφορία ότι το Βελιγράδι και τα Σκόπια θα σχηματίσουν κοινές πρεσβείες.


Τι ανεξάρτητη πολιτική μπορεί να υπάρξει όταν εκείνοι που την ακολουθούν  έχουν κοινές, τουλάχιστον το 80%, των διπλωματικών αποστολών; είπε.

Οι διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική είναι γελοίες, επειδή  μέσα σε μια πρεσβεία δεν μπορεί να υπάρχουν μυστικές εντολές, από τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών, είπε ο καθηγητής.

Οι εντολές ενός κράτους προς τις πρεσβείες του είναι μυστικές, είναι διεθνής πρακτική, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

«Οι οδηγίες που αποστέλλονται από τα υπουργεία Εξωτερικών και ως πληροφορίες κωδικοποιούνται είναι απόρρητες. Σε όλες τις περιπτώσεις  όπου δεν υπάρχει απόρρητο των πληροφοριών, δηλώνει ότι προφανώς πρόκειται για μία χώρα», εξήγησε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας.

Όποιος γνωρίζει την ιστορία των Σκοπίων, ως «Μακεδονία», γνωρίζει πολύ καλά, ότι η χώρα αυτή ιδρύθηκε από τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξυπηρετήσει τον αποκλεισμό που αναμένονταν να επιβληθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως είχε ειπωθεί τότε, είπε ο Ντιμιτρόφ.

Αναμφίβολα, κάθε μία από τις άλλες πέντε δημοκρατίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μέσω ενός πολέμου με τις σερβικές δυνάμεις- και η Σλοβενία, και η Κροατία και η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ τα Σκόπια έγιναν ξαφνικά ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός ή έστω μια ειρηνική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας, είπε ο καθηγητής.

«Μου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό: Η ενοποίηση των δύο κρατών, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε με την ενοποίηση των πρεσβειών και αυτό είναι πλήρως συνταγματικό, γιατί οι άνθρωποι  έχουν ξεχάσει ποια ήταν η ερώτηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο Ντιμιτρόφ, για να υπενθυμίσει:

«Το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν:  Συμφωνείτε η «Μακεδονία» να γίνει ανεξάρτητο κράτος με δυνατότητα να ενωθεί ξανά στη Γιουγκοσλαβία;»

«Φαίνεται ότι 22 χρόνια μετά από εκείνη την εποχή, ήρθε η στιγμή να εφαρμοσθεί το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος στο δημοψήφισμα και οι πολιτικές για την αναγκαία συνταγματική τάξη γίνονται στην ώρα τους», είπε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ στο "Фокус".


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr