Η Σερβία προβληματίζεται για αποζημίωση από τους βομβαρδισμούς του NATO


Απρίλιος 16, 2014.

Βελιγράδι.

Μετά από 15 χρόνια από την βομβιστική επίθεση του NATO κατά της Σερβίας, θεωρείται απίθανο οι αξιώσεις της Σερβίας για αποζημίωση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τη νατοϊκή συμμαχία να ευοδωθούν, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες για την επίλυση αυτού του ζητήματος.


Ο κύριος δικηγόρος στο υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, ο Rodoljub Etinski πιστεύει ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα να προβεί η Σερβία σε αγωγές για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη βομβιστική επίθεση του NATO το 1999.

Όμως το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με ανεπίσημο τρόπο, με οικονομική και άλλου είδους υποστήριξη της Σερβίας.

«Η διεθνής κοινότητα που υπάρχει σήμερα δεν είναι τέλεια. Είναι περισσότερο πολιτική παρά κοινότητα νομιμότητας, και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω αυτής μια νόμιμη αποζημίωση», δήλωσε ο Ρόντολιομπ Ετίνσκι στο Tanjug.

Ωστόσο, είπε ότι τα κράτη που συμμετείχαν στη βομβιστική επίθεση δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, ώστε να συμβάλουν στο μετριασμό των επιπτώσεων από το βομβαρδισμό ορισμένων οικονομικών μονάδων, μέσω της χρηματοδοτικής στήριξης ή άλλης μορφής ενίσχυσης, που θα βελτίωνε την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

«Στο ενδεχόμενο αποζημίωσης προς τη Σερβία, η ανάκαμψη της χώρας θα ήταν δυνατό να κινηθεί γρηγορότερα και ευκολότερα και από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια ηθική στήριξη προς το σερβικό κράτος», είπε ο Ετίνσκι.

Υπενθύμισε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας τον Απρίλιο του 1999 υπέστη τεράστια οικονομική καταστροφή και όταν ξεκίνησε αγωγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης – όργανο του ΟΗΕ- το δικαστήριο έκρινε εαυτόν του αναρμόδιο, διότι η Γιουγκοσλαβία εκείνη την εποχή δεν ήταν μέλος του ΟΗΕ.

Κατά τον ίδιο τρόπο αντέδρασε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αγωγές αποζημιώσεων που υπέβαλαν συγγενείς των θυμάτων των βομβαρδισμών.

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Bojan Milisavljevic πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα αποζημίωσης προς τη Σερβία.

«Μέσω του διεθνούς οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής που θα καθορίσει τις καταστροφές και το ύψος των ζημιών που υπέστη η χώρα από τους βομβαρδισμούς του NATO», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιτροπή αυτή θα πρέπει να καθορίσει και το επίπεδο μόλυνσης -από την ακτινοβολία των ραδιενεργών υλικών του βομβαρδισμού- του εδάφους, των υδάτων και γενικά του περιβάλλοντος, πέρα από τις εμφανείς ζημιές που προκλήθηκαν.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr